Sprema se diverzija? Zabrinuti smo, stranci pripremaju borbene jedinice...

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 16:10

Sprema se diverzija? "Zabrinuti smo, stranci pripremaju borbene jedinice..."

Ministar spoljnih poslova nepriznate države Pridnjestrovlje Vitalij Ignatjev kaže da ima informacije da strani stručnjaci spremaju Moldaviju za napad na njih.

Igantjev podseća na obaveštajne podatke bezbednosnih snaga Pridnjestrovlja objavljene u petak prema kojima strani stručnjaci u Moldaviji pripremaju borbene jedinice za diverzije i terorističke napade na objekte te nepriznate republike. U ovim jedinicima, kako navodi, ima i Ukrajinaca.

Ignatjev dodaje da ove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << borbene grupacije već imaju određeno borbeno iskustvo, o čemu je obavestio i zamenika premijera Moldavije Olega Serebrjana na sastanku u Tiraspolju.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog ovih negativnih tendencija. Verujemo da su mir i stabilnost na obalama Dnjestra najvažniji uslovi za normalan dijalog, život ljudi i bezbednost i za to da možemo mirno da gledamo u budućnost", istakao je.

Poručuje i da se nada da će svi međunarodni učesnici pregovora, a pre svega, pripadnici OEBS-a, uložiti potrebne napore kako bi se sprečile provokacije, preneo je potom ruski portal Raša tudej Balkan.

Podseća se da u pregovaračkom procesu o Pridnjestrovlju učestvuju Tiraspolj i Kišinjev, kao strane konflikta, ali i Rusija i Ukrajina, dok OEBS ima ulogu posrednika, a EU i SAD su posmatrači.

Najveći broj stanovnika Pridnjestrovlja, više od 60 odsto njih, čine Rusi i Ukrajinci. Još od pre raspada SSSR-a ovaj region radio je na izlasku iz sastava Moldavije, iz straha da bi ta država mogla da se ujedini sa Rumunijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.