Sprej protiv samoubistava

Izvor: RTS, 25.Avg.2012, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprej protiv samoubistava

Vojska SAD, odlučna da spreči ono što psiholozi već nazivaju epidemijom samoubistava, odlučila da finansira istraživanje "leka" protiv samoubistava u obliku spreja.

Svakih 80 minuta jedan američki ratni veteran oduzme sebi život, a psiholozi već govore o epidemiji samoubistava, pa vojska SAD, u pokušaju da to spreči, odobrila tri miliona dolara za istraživanja, javile su agencije.

Profesor neurobiologije Mihael Kubik nastoji da napravi sprej za nos koji bi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sprečavao vojnike da počine samoubistva.

"Sprej nade" trebalo bi da deluje na procese u mozgu da se zaustave stanja koji dovode do samoubilačkih ideja, depresija i bipolarnog ponašanja.

Tek će dalja istraživanja pokazati da li sprej može spasiti mnoge ljudske živote, ali i naučnici su svesni da to ne može biti jedino rešenje.

Američki ministar odbrane Leon Paneta nedavno je poslao interni dopis najvišim vojnim i civilnim zvaničnicima SAD u kojima zaključuje da su samoubstva jedan od najsloženijih problema s kojima se susreće ministarstvo odbrane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.