Sprečite okupljanje Ravnogorskog pokreta

Izvor: B92, 08.Mar.2020, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sprečite okupljanje Ravnogorskog pokreta"

Udruženje "Svi za bolji Višegrad" pozvalo je sve nadležne da spreče okupljanje Ravnogorskog pokreta i veličanje Draže Mihajlovića u ovom gradu.

Okupljanje je najavljeno za 13. mart, piše portal "Kliks".

Ravnogorski četnički pokret najavio je celodnevni program obeležavanja godišnjice hapšenja Draže Mihajlovića, četničkog komandanta iz Drugog svetskog rata.

"Tako se u petak ponovo nameravaju okupiti četničke horde iz Višegrada, ali i susednih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država Srbije i Crne Gore i nastaviti sramnu tradiciju obeležavanja i veličanja četničkog vođe Draže Mihajlovića, koji je odgovoran za najjezivije zločine nad Bošnjacima, Hrvatima i ostalim nesrpskim građanima za vreme Drugog svetskog rata. Da bi smo zaustavili okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta iz Republike Srpske, ali i njihovih istomišljenika koji dolaze iz susednih država Srbije i Crne Gore, obraćamo se institucijama države BiH da brane državni poredak i spreče ugrožavanje prava svih građana jedne nam i jedine Bosne i Hercegovine", poručuju iz Udruženja.

Od ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića traže da preduzme sve moguće radnje da se okupljanje zabrani u gradu u kojem je ubijeno više od 3.000 Bošnjaka i u kojem su mnogi preživeli bili izloženi nevjrovatnim torturama i poniženjima, navodi ovaj portal.

"Veliki broj silovanih Bošnjakinja vas obavezuje da u svojoj ministarskoj nadležnosti i ljudskom osećaju preduzmete sve potrebne mere kako bi sprečili najavljeno okupljanje. Takođe, napominjemo da je Međunarodni sud u Hagu izrekao doživotne kazne za te zločine u režiji četničke ideologije i mislimo da na osnovu toga imate ljudsku, moralnu i zakonsku osnovu da to sprečite i zabranite“, navodi se u saopštenju.

Pozvali su članove predsedništva BiH Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika, predsednicu Republike Srpske Željku Cvijanović, potpredsednika RS-a Ramiza Salkića, ministra u vladi Federacije BiH Edina Ramića, SIPA-u, Direkciju za kordinaciju policijskih tela u BiH, Graničnu policiju BiH, visokog predstavnika Valentina Inzka i predstavnike Evropske Unije da preduzmu mere zabrane rada i delovanja svih udruženja u BiH koja svojim radom i delovanjem podstiču i šire nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

"Direktno pozivamo i načelnika Višegrada Mladena Đurevića da ne dozvoli ovakva okupljanja i da dokaže da je za suživot sa Bošnjacima. Još jednom želimo podsetiti da je prošle godine, četničko divljanje u Višegradu, gradu 'živih lomača', gde su Bošnjaci živi spaljivani i gde su počinjeni masovni zločini, obeleženo glavnom porukom 'bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina'. Nadamo se da nećete dopustiti da se to desi i u petak", poručuju iz Udruženje građana "Svi za bolji Višegrad".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.