Sprečen bombaški napad u gimnazijama? Reagovala policija

Izvor: B92, 12.Maj.2022, 23:21

Sprečen bombaški napad u gimnazijama? Reagovala policija

Esenska policija je u četvrtak rano ujutro uhapsila jednog tinejdžera pod sumnjom da priprema bombaški napad na jednu ili više škola.

Delujući po dojavi, policija je u sobi 16-godišnjaka pronašla materijal za izradu bombi.

Mladić je u sobi držao eksploziv, cevi, tajmere, eksere i drugo za 16 improvizovanih ekplozivnih naprava, bombi, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Rojl (Reul).

Odsek javno tužilaštvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Diseldorfu za terorizam je preuzelo istragu, saopštio je Rojl, ocenivši da je akcijom u Esenu policija verovatno "sprečila košmar," rekao je Rojl.

U pojedinim cevima bilo je eksploziva, ali policija u stanu nije pronašla ni jedan detonator.

Policija je saslušala i roditelje mladića, a sa psima-tragačima je pretresla i dve obližnje gimnazije.

Mladić je u stanu držao i antisemtisku i antimuslimansku literaturu ekstremne desnice, rune SS i slično.

Policija je, prema Rojlu, pronašla i beleške koje tumači kao "apele za pomoć očajnog mladića." On je procenio da mladić pati od psihičkih tegoba i da je možda planirao samoubistvo.

Osumnjičeni je učenik gimnazije, a prethodno je pohađao i drugu srednju školu koju je policija proverila.

Policija je dobila dojavu o planiranom napadu na jednu ili obe škole, koje su u četvrtak ostale zaključane. Prema saznjanima policije, mladić nije imao saučesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.