Sprava za čitanje

Izvor: Politika, 24.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprava za čitanje

Na udaru je tehnologija koja je usavršavana 550 godina, nešto što iz mnogo razloga ne doživljavamo kao "tehnologiju", jer je tako jednostavna, savršena i praktična u isto vreme, kao jedan od ključnih izuma civilizacije, glavni kamen u temeljima kulture. Knjiga.

Sa uzvišenog mesta u našim životima, navikama i emocijama namerava da je skine jedna kompanija koja je nastala i procvetala prodajući knjige, ali kao "virtuelna" knjižara, u koju se ulazi i čiji se naslovi prebiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uz pomoć kompjutera priključenog na internet. Amazon. com, najveća internet-prodavnica knjiga na svetu, obelodanila je u ponedeljak svoj plan za rušenje "poslednje analogne tvrđave", iznevši na tržište jedan digitalni uređaj koji je pripremala tri godine i koji jednog dana treba da zauzme ono mesto koje je dosad imao glavni proizvod odlazeće "Gutenbergove ere".

Amazon je u jednom njujorškom hotelu predstavio "kindle" ("kindl" – u imenicu pretvoren engleski glagol koji znači obasjati, osvetliti, razgoreti...), elektronski uređaj koji izdaleka liči na džepnu knjigu i po mnogo čemu smišljeno i podseća na nju. Ali, umesto korica, ova sprava na prednjoj strani ima ekran koji zauzima dve trećine površine. Preostala trećina su dugmići za "navigaciju", kako bi to rekli oni koji su već duboko u informatičkoj eri, ili "listanje", kako bi to definisali oni konzervativniji.

"Kindl" bi, prema zamisli svojih promotora, trebalo da započne proces sličan onom koji je svojevremeno pokrenula kompanija Epl sa svojim "ajpodom" (iPod), dakle da postane medij koji će da unese veliku promenu u način na koji se konzumira poruka (sadržaj). "Ajpod" je, naime, izazvao istinsku revoluciju u načinu slušanja muzike: umesto kupovine "nosača zvuka" (CD, kasete), ona je postala sasvim digitalna, od distribucije, preko skladištenja, do slušanja – muzički albumi danas uglavnom putuju digitalnim autostradama Interneta.

"Kindl", znači, u ruci leži kao knjiga, težak je kao knjiga (290 grama), tekst sa ekrana dijagonale od 15 santimetara je, zahvaljujući tehnologiji "elektronske štamparske boje" ("digital ink"), jasan i čitljiv kao onaj štampani. Ne treba doduše pljunuti u prste da bi se okrenula sledeća stranica, dovoljno je stisnuti odgovarajuće dugme.

Sve opisano je samo podražavanje "tehnologije" knjige, ali "kindl" ne bi bio vredan pomena da je reč samo o tome. Ono čime zavređuje pažnju jeste iskorak koji čini u nastojanju da nas prebaci iz Gutenbergovog u digitalno doba.

"Kindl" u svoje čipove može da smesti čak 200 knjiga. Zgodan je da se ponese na letovanje ili daleko putovanje. Ali neka mlađi čitaoci zamisle da svi udžbenici i dopunska ispitna literatura za sve godine studiranja stanu u džep! Portabl biblioteka kojoj nije potrebna polica...

Još zanimljiviji je način kupovine ovih knjiga. "Kindl" koristi takozvanu EVDO mrežu, novi telekomunikacioni standard koji se u Americi primenjuje u mobilnoj telefoniji (još nema podršku u Evropi), što znači da je uvek "onlajn", odnosno na vezi sa Amazon internet knjižarom, u čijem katalogu je trenutno 90.000 naslova namenjenih "kindl" čitaču. Od momenta poručivanja, jednostavne procedure koja sadrži i protokol za plaćanje, pa do prebacivanja cele knjige u memoriju, ne prođe ni minut!

U ponudi su aktuelni bestseleri, ali i klasika, po ceni daleko povoljnijoj od one za knjige na papiru u knjižarama. Cena je 9,99 dolara, sa svim troškovima, uključujući i one komunikacione (sam "kindl" košta 399 dolara). Nije, znači, potreban kompjuter kao posrednik. "Kindl", uz to, može instant da otvori "Vikipediju", ili "Novi oksfordski rečnik", ako nije jasno značenje nekog pojma u tekstu. Na "kindlu" se mogu čitati i neki od najpoznatijih dnevnih listova i magazina ("Njujork tajms", "Volstrit džornal", "Mond", "Tajm"...), naravno uz pretplatu. Oni će biti poslati istog momenta kada su te novine redakcijski kompletirane...

Poduhvat Amazona je nesumnjivo dosad najambiciozniji izazov klasičnom izdavaštvu i zasigurno korak više u odnosu na dosadašnje – koliko juče, "spravu za čitanje" na tržište je izneo i Soni, ali bez komunikacionog modula koji ima uređaj Amazona.

Glavna dilema u prvim analizama mogućih dometa ovog izazova nije prevashodno u tome da li će "kindl" promeniti način čitanja, nego da li će podstaći čitanje knjiga koje je u opadanju, na svim meridijanima. Sve više se čita sa ekrana raznih dimenzija, od pi-sija do mobilnog telefona. Ali sa tih ekrana se konzumiraju informacije.

Da li će se sa ekrana uskoro gutati i literatura, da li će i knjigama uskoro biti potrebne baterije i da li će time civilizacija dobiti ili izgubiti, poslednju reč će dati – čitaoci.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.