Sporo o sudbini nestalih

Izvor: RTS, 28.Avg.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporo o sudbini nestalih

Sudbina oko 16.000 nestalih nije rasvetljene ni posle 18 godina od početka ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, mnogo više zabrinjava sporost u odvijanju tog procesa, zajednički je zaključak predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Vlade Srbije.

Zvaničnik Međunarodnog komiteta crvenog krsta u Srbiji Pol Anri Arni ocenio je danas da vlade u regionu moraju mnogo više da učine za sudbinu nestalih, i dodao da je broj od 15.655 ljudi čija je sudbina i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nepoznata, prevelik za postizanje pomirenja na zapadnom Balkanu.

"MKCK duboko je zabrinut zbog sporog odvijanja tog procesa i zato želimo da poručimo vladama u regionu da nije dovoljno to što se radi, da je neophodno da učine sve da razreše što više slučajeva u skladu sa obavezama po međunarodnom pravu", rekao je Anri Arni na konferenciji za novinare.

Šef regionalne delegacije MKCK Anri Arni podsetio je na podatak da su u poslednjih 12 meseci pronađeni ostaci svega 1.149 ljudi, i to uglavnom u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o problemu 420 posmrtnih ostataka koji se godinama nalaze u Prištini, Anri Arni je podsetio da su mnogi od tih ostataka toliko mali i uništeni da se DNK analiza ne može uraditi. Dodao je da veći deo tih ostataka nije identifikovan jer mnoge porodice nisu dale DNK misleći da su našle svoje nestale a sahranile su nekog drugog usled pogrešne identifikacije.

Predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da pitanje nestalih mora biti prioritet i da ono ne sme biti obeležno ni političkim ni bilo kakvim drugim problemima.

"Proces ne ide željenim tokom. Skoro 16.000 nestalih, čitav jedan grad koji se traži, govori da još ima puno posla", zaključio je Odalović, i dodao da je "rasvetljenje sudbina nestalih ključ i za rešavanje mnogih problema i put ka pomirenju i stabilnosti".

Rasvetljavanje sudbine nestalih zavisi od donatora

Prema Odalovićevim rečima, u Hrvatskoj već dve godine nije bilo ekshumacije, sa Kosova je i pored obećanja stigla informacija da zbog nedostatka sredstava u septembru neće početi radovi na lokaciji na kojoj je najmanje 20 kidnapovanih i nestalih Srba.

"Srbija punim pravom može da traži od UNMIK-a i ostalih institucija u regionu da rade na problemu nestalih jer je u svim slučajevima ispunila svoje obaveze", ocenio je Odalović, i izrazio žaljenje što rasvetljavanje sudbine nestalih zavisi od donatora.

Podsetio je da je komisija ove godine preuzela 12 tela sa Kosova i Metohije i 27 iz Hrvatske u kojoj, kako je rekao, postoji nekoliko stotina mesta na kojima su sahranjena neidentifikovana tela.

Prema Odalovićevim rečima, od 1.886 nestalih na Kosovu i Metohiji nerasvetljena je sudbina 537 Srba i ostalih nealbanaca. U BiH još treba pronaći tela 103 srpska vojnika, dok se u Hrvatskoj traga za oko 1.200 Srba.

Loš odnos države prema problemu nestalih 

Predstavnik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše SFRJ Čedomir Marić najavio je da će u nedelju u 11 sati na Trgu Nikole Pašića biti održan skup "Tražimo istinu o najmilijima, ma kako ona bolna bila".

Marić je izrazio žaljenje što jedino u Srbiji ne postoji spomen obeležje na kome bi porodice nestalih mogle da polažu cveće.

Konferenciju organizovanu povodom Međunarodnog dana nestalih pratio je i predstavnik porodica nestalih Milosav Stojković koji je ukazao da to što danas niko od porodica nestalih nije pozvan da "kaže svoju muku" potvrđuje loš odnos države prema tom problemu.

Prema podacima MKCK nakon sukoba u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji prijavljen je nestanak 34.372 osobe. U BiH se još traga za 11.466 ljudi, u Hrvatskoj za 2.300 a u Pokrajini za 1.886.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nerešena sudbina još 15.655 nestalih

Izvor: RTV Pink, 28.Avg.2009

Na zapadnom Balkanu nerešena sudbina još 15.655 nestalih. . . Na zapadnom Balkanu, deceniju posle okončanja svih oružanih sukoba, i dalje je nerešena sudbina 15.655 nestalih osoba, saopštio je danas šef regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Pol Anri Arni.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.