Sporna šteta na zgradi Predsjedništva

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna šteta na zgradi Predsjedništva

SARAJEVO - Na nastavku suđenja Goranu Zupcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas je saslušan vještak građevinske struke, koji je utvrdio da je u požaru na zgradi Predsjedništva BiH pričinjena šteta od oko 400.000 KM.

Požar je izazvan 7. februara 2014. godine tokom demonstracija građana, a Zupca Tužilaštvo BiH tereti za nesavjestan rad u službi jer Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH nije pružio traženu podršku specijalaca SIPA kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bi pomogli u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH.

Zupčev branilac Dragiša Jokić na ročištu u Sudu BiH osporio je nalaz vještaka Fevzije Hajdaragića, koji je u februaru prošle godine uradio procjenu štete u objektu Predsjedništva BiH. Jokić smatra da je ovaj nalaz nezakonit i da objektivno ne prikazuje stvarno stanje.

Odgovarajući na Jokićeva pitanja, Hajdaragić je potvrdio da je vještačenje sproveo bez naredbe Tužilaštva BiH, ali i da nije imao naredbu da utvrđuje uzroke oštećenja na zgradi kolektivnog šefa države.

"Angažovali su me Vlada FBiH i Služba za zajedničke poslove FBiH, koja je tada upravljala zgradom Predsjedništva BiH", objasnio je Hajdaragić.

Jokić je vještaka  pitao i da li je štetu utvrđivao na osnovu uvida u inventurne liste i na osnovu uvida u knjigovodstvenu evidenciju. Hajdaragić je odgovorio da nije imao uvid u ove dokumnete, nego je snimio stanje koje je zatekao na terenu.

"Dakle, vi ne možete potvrditi da je oštećena oprema vlasništvo institucija smještenih u zgradi Predsjedništva BiH i nemate dokaza da je ovo što ste iznijeli stvarna prosječna  vrijednost sanacionih radova", izjavio je Zupčev branilac, koji je u Hajdaragićevom nalazu pronašao i "računske greške", čije je postojanje potom potvrdio i sam vještak.

"Sporna je i zakonitost i vjerodostojnost nalaza. Za odbranu nije zanemarivo, zbog eventualne krivične sankcije, da li je pričinjena šteta 100.000 ili 400.000 KM", naglasio je Jokić.

Tužilac Miroslav Marković odgovorio je da je Hajdaragić štetu procijenio na zahtjev oštećenih institucija i da naredba Tužilaštva za vještačenje nije bila ni potrebna jer to omogućuje član 35 Zakona o krivičnom postupku.

Jokić je zatražio da tužilac danas ne iznosi materijalne dokaze protiv  Zupca kako bi, dok čeka obrazloženje decembarske odluke Ustavnog suda BiH, mogao odlučiti koje će on dokaze uložiti.

Ustavni sud BiH 18. decembra prošle godine utvrdio da je Goranu Zupcu povrijeđeno pravo na pretpostavku nevinosti, a sve zbog izjava nekoliko političara koji su, i prije nego što je Sud BiH okončao krivični postupak protiv direktora SIPA, javno tvrdili da je on kriv za paljevinu zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu. Suđenje Zupcu biće nastavljeno 30. januara.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Sporna šteta na zgradi Predsjedništva

Izvor: Cafe.ba, 22.Jan.2015

SARAJEVO - Na nastavku suđenja Goranu Zupcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas je saslušan vještak građevinske struke, koji je utvrdio da je u požaru na zgradi Predsjedništva BiH pričinjena šteta od oko 400.000 KM...Požar je izazvan 7. februara 2014. godine tokom...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.