Sporna deponija ili podela funkcija

Izvor: Politika, 17.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna deponija ili podela funkcija

Subotica – Pitanje odlaganja komunalnog otpada u Subotici pretvoreno je u politički, čak i nacionalni problem. Planiranoj regionalnoj deponiji ovu neočekivanu dimenziju dali su meštani naselja Verušić, na čijem području bi, najverovatnije, trebalo da bude izgrađena. Nekoliko sedmica meštani Verušića protestuju i traže sastanak sa čelnicima opštine, jer ne žele da na njihovoj teritoriji bude regionalna deponija – za opštine Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Čoka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Kanjiža, područja sa više od 260.000 žitelja.

Da bi stanovnicima Verušića objasnili funkcionisanje sanitarne deponije, organizovan je sastanak u Mesnoj zajednici na koji su, osim predsednika opštine Geze Kučere, došli Zoltan Đarmati, sekretar Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, savetnik Svetlana Marušić, kao i članovi projektantske kuće koja je na tenderu dobila ovaj posao. Meštanima je objašnjeno da je u Subotici sadašnja jedina deponija kod Aleksandrovačke bare, da 80 divljih smetlišta predstavlja opasnost po zdravlje, vodotokove i oranice, a da sanitarna deponija omogućava bezbedno, čisto i ekonomično skladištenje. Napomenuto je da okolina Verušića još nije definitivno odabrana kao mesto za sanitarnu deponiju, ali je opštinski Zavod za urbanizam, od tri lokacije koje su predložili stručnjaci, ovu odredio kao najbolju i najekonomičniju.

Međutim, razgovoru o deponiji dao je sasvim drugačiji tok Petar Kuntić, koji je naglasio da govori kao predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i republički poslanik. Uz opasku da nije protiv sanitarne deponije, on je upitao kako to da su sve predložene lokacije gde treba da se skladišti otpad šest severnobačkih i severnobanatskih opština – baš u mestima koja su većinski naseljena Hrvatima. Ove njegove reči propraćene su burnim odobravanjem, što nije čudno s obzirom na to da DSHV ima apsolutnu većinu u ovoj mesnoj zajednici. Usledila su i pitanja zbog čega se sanitarna deponija gradi na poljoprivrednom zemljištu, čija je promena namene i po zakonu nemoguća, i zašto se deponija namenjuje naselju u koje 30 godina nije ulagano i koje nema ni vodovod ni kanalizaciju ni puteve.

Skup u Verušiću nije bio jedino mesto gde je sanitarna deponija pretvorena u političko pitanje. Kako "Politika" nezvanično saznaje, njena izgradnja pretila je da izazove i rascep u koaliciji Saveza vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke. Inače, odbornici DS-a su pitanje deponije ranije skinuli sa dnevnog reda zasedanja SO Subotica, ali je za sutra zakazana vanredna sednica Skupštine, upravo povodom deponije. To, kao i podela funkcija (direktor deponije biće Andrea Kikić iz SVM-a, a u skupštini preduzeća Suboticu će predstavljati demokrate Dragan Trklja i Ana Bošnjak), navodi na zaključak da je došlo do dogovora koalicionih partnera, u kome nije učestvovao DSHV.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.