Spori sudovi idu na ruku neplatišama doprinosa

Izvor: Blic, 29.Dec.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spori sudovi idu na ruku neplatišama doprinosa

Zatvor od jedne pa do više od pet godina, u zavisnosti od iznosa poreske utaje, kazna je koju mogu da očekuju odgovorne osobe u firmama, ali i preduzetnici koji nisu uplaćivali doprinose. Oko 50.000 poslodavaca je utajilo doprinose, ali Poreska uprava je podnela 10.700 krivičnih prijava i zahteva za prekršajne postupke. U sudovima nemaju podatke koliko je utajivača doprinosa odgovaralo, a tek sredinom januara znaće se koliko je prijava tužilaštvo prihvatilo.

Od 50.000 nesavesnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslodavaca 20.000 je preduzetnika, a 30.000 pravnih lica. Poreska uprava je sudovima podnela 9.000 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i tužilaštvima 1.700 krivičnih prijava.

- Sredinom januara videćemo koliko je od tih prijava tužilaštvo prihvatilo, odbacilo i koliko je u postupku - kažu u Poreskoj upravi.

Na pitanje šta je preostalih skoro 40.000 poslodavaca, odgovaraju da će protiv svih podneti prijave, ali za to je potrebno vreme.

Nema preciznog podatka o tome šta se u prekršajnim sudovima dešava sa zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka. U Višem prekršajnom sudu kažu da nemaju zbirne podatke jer svaki od oko 50 sudova vodi svoju evidenciju. "Potrebno je nekoliko dana da to pribavimo”, dodaju u ovom sudu.

"Blic” je razgovarao sa nekoliko predsednika prekršajnih sudova koji kažu da im treba vremena da pribave tačne podatke. Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kaže za "Blic” da imaju više od 100.00 predmeta u radu i dodaje da nije veliki broj prekršajnih zahteva za doprinose.

Od visine poreske utaje zavise i kazne. Za iznose od 150.000 dinara do 1,5 miliona kazna je zatvor od jedne do tri godine. Ukoliko je utajeno 1,5 do 7,5 miliona dinara, predviđena je kazna zatvora od tri do pet godina, dok za iznose veće od 7,5 miliona kazna je više od pet godina. Osim zatvora, prekršilac mora da izmiri i sve obaveze, odnosno dugovanja za doprinose i poreze, kao i pripadajuće kamate i sudske troškove. Ovo delo ne zastareva.

Proverite da li vam plaćaju doprinose

Na sajtu Fonda PIO osiguranici imaju mogućnost elektronskog uvida u podatke. Za ovu uslugu neophodno je obezbediti pin kod, koji se izdaje odmah po zahtevu u bilo kojoj filijali Fonda i trajno se koristi. Građani mogu preko veb-servisa sajta PIO Fonda da provere da li su im uplaćivani doprinosi, u kom iznosu, za koji period, da li ga poslodavac prijavio, odjavio. Potrebno je ukucati pin kod, matični broj i verifikacioni kod i direktno ulazi u bazu svojih podataka. Ukoliko utvrdite da poslodavac nije izmirio svoje obaveze, neophodno je da se prvo obratite poslodavcu. U slučaju da ne reaguje, osiguranici treba da se obrate inspekciji u Poreskoj upravi, kao i Inspektoratu rada u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Svetislav Kostić, asistent na Poreskom pravu na beogradskom Pravnom fakultetu, kaže za "Blic” da kazne nisu male, država ima sve mehanizme, ali ih ne koristi.

- Ne treba ništa izmišljati, samo kontrolu treba raditi ozbiljnije. Poreska uprava nije za sve kriva, trebalo bi više u nju ulagati, mora biti značajna kao vojska i policija. Ali nedostaje politička volja da se posao uradi kako treba - uveren je Kostić, koji ističe da rešenje sa bankama nije dobro jer je to bežanje od sopstvene odgovornosti.

Vlast je, prema njegovim rečima, sledeće godine u nezgodnoj poziciji jer joj treba novca, ali jača kontrola naplate doprinosa mogla bi da joj otera birače.

I dok dug za neisplaćene doprinose raste i dostigao je 317 milijardi dinara, zaposlenima kao mogućnost jedino preostaje da proveravaju sami da li poslodavac izmiruje svoje obaveze za obavezno zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, preko pretraživača za uplatu doprinosa, potrebno je da u polje "Broj ZK” upišete broj svoje zdravstvene knjižice koji je na prednjoj strani ispod bar-koda, a u polje "LBO” svoj LBO koji je takođe na prednjoj strani. Pritiskom na polje "Pokrenite pretragu” prikazaće se rezultati.

Zakonom o zdravstvenom osiguranju definisano je da zdravstvene knjižice mogu biti overene samo ukoliko su doprinosi za zdravstveno osiguranje uplaćeni. Isto važi i za penzijske doprinose.

Samo 700 inspektora

Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević izjavio je juče da se dosta očekuje od mere koja će zaživeti od 1. marta naredne godine, a to je da poslovne banke prate da li poslodavci pored isplate neto zarade, uplaćuju i doprinose.

Za taj posao koji će biti poveren bankama Poreska uprava neće plaćati nikakvu naknadu bankama, rekao je Radosavljević, „ali ćemo im pomoći tako što smo za njih uradili softver koji će one primenjivati u tom poslu, naveo je on".

Direktor Poreske uprave rekao je da je Poreska uprava do sada imala velikih problema u kontroli uplate doprinosa jer nije mogla da sa oko sedam stotina inspektora terenske kontrole iskontroliše oko 400.000 privrednih subjekata u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.