Sporenja oko Dana Republike Srpske

Izvor: Politika, 11.Jan.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporenja oko Dana Republike Srpske

Klub poslanika SDS traži smenu Denisa Bećirovića zbog izjava na račun Dana RS i poruka upućenih zvaničnicima Srbije

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pokrenuo je juče inicijativu za smenu Denisa Bećirovića sa funkcije člana kolegijuma ovog doma zbog njegovih izjava na račun 9. januara, Dana Republike Srpske, i poruka koje je uputio Srbiji i njenim zvaničnicima.

Aleksandra Pandurević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslanica SDS-a u Predstavničkom domu, izjavila je da je Bećirović „zloupotrebio funkciju” i bez konsultacija sa ostalim članovima kolegijuma izneo određene kvalifikacije na račun Dana RS, te da je pokušao da „naruši” dobre regionalne odnose sa Srbijom.

Na konferenciji za novinare koju je održao 9. januara u Sarajevu kako bi predstavio zakon o praznicima BiH i uputio ga u parlamentarnu proceduru, Bećirović je osudio obeležavanje Dana RS, rekavši da je to „antiustavni i antidejtonski praznik”. On je pozvao OHR i međunarodnu zajednicu da zabrane obeležavanje 9. januara, navodeći kako „kontinuitet ima samo država BiH”, a ne i entiteti jer oni „nisu istorijske činjenice”.

Hvaleći „novi” zakon o praznicima, među kojima nema i Dana RS, Bećirović je političarima u RS poručio da „treba” da prestanu da sanjaju o otcepljenju tog entiteta, a srbijanskim zvaničnicima da „moraju” konačno prestati da se mešaju u unutrašnja pitanja BiH.

„Poslednjim dana čujemo kako neki zvaničnici iz Srbije govore da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma. To nije tačno. U Dejtonskom sporazumu jasno je navedeno da postoje tri strane i Srbija je strana, a ne garant, ona nije ni pozvana da u BiH bude garant”, rekao je on naglašavajući da izjave o otcepljenju RS „predstavljaju pretnju miru, ali i Dejtonskom sporazumu”.

Pandurevićeva smatra da su Bećirovićeve izjave suprotne principima Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i entitetskih ustava i da su date s ciljem „unutrašnje destabilizacije BiH, urušavanja njen strukture, podizanja međunacionalnih i međuentitetskih tenzija, te rušenja dobrosusedskih odnosa u regionu”.

„Histerična galama introvertne sarajevske političke čaršije protiv proslave Dana Republike Srpske, kojoj se, nažalost, pridružio i Bećirović, za svaku je osudu, jer predstavlja opasnu potvrdu da se bošnjački političari i oni koji ih podržavaju nikada nisu odrekli svojih ratnih ciljeva i želja da ih provedu na celoj teritoriji BiH na štetu druga dva naroda”, izjavio je Staša Košarac, predsedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

On je ocenio da bi Bećirović trebalo da se uzdrži od ružne navike da sa pozicije na kojoj se nalazi deli lekcije Srbiji i njenim zvaničnicima.

„Srbija i njeni zvaničnici sigurno su potpuno svesni svoje uloge, prava i obaveza koje imaju kao zemlja učesnica u mirovnom procesu u Dejtonu i kao zemlja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prisustvo zvaničnika Srbije na proslavi Dana RS ni sa čim nije dovelo u pitanje ta prava i obaveze”, rekao je Košarac.

Neprimerene poruke na račun obeležavanja Dana RS, osim Bećirovića, uputili su i mnogi drugi bošnjački političari, ali i nevladine organizacije iz Federacije BiH koje su pre nekoliko dana na adrese zvaničnika RS poslale „čestitke” sa fotografijama ljudskih kostiju, leševa i natpisom: „Ako obeležavate Dan RS, ne zaboravite ovo su njeni temelji.”

Na ulaznim vratima nekih sarajevskih fakulteta, na kojima studiraju i studenti iz RS,  9. januara bili su nalepljeni plakati na kojima je pisalo: „Deveti januar – dan kada zločinci tzv. Republike Srpske slave svoje zločine. Agresija i genocid se ne slave.”

D. Stanišić

objavljeno: 11.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.