Sporazumom se unapređuju odnosi sa muslimanima u Beogradu

Izvor: Southeast European Times, 27.Okt.2012, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazumom se unapređuju odnosi sa muslimanima u Beogradu

Sporazumom će se omogućiti muslimanima da obavljaju sahrane potpuno u skladu sa verovanjima islama.

27/10/2012

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 27.10.2012.

Nedavni sporazum između vlasti u Beogradu i Islamske zajednice Srbije znatno će doprineti uzajamnom razumevanju i uvažavanju između dve zajednice, kažu analitičari.

Sporazum, koji su ranije ovog meseca potpisali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i beogradski >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << muftija Muhamed Jusufspahić, omogućava muslimanima da budu sahranjeni potpuno u skladu sa svojim običajima.

Muslimani su imali pogrebne parcele iste kao i pripadnici drugih vera, pa stoga njihovi grobovi nisu bili okrenuti na odgovarajući način. Prema islamskim verovanjima, grobovi treba da budu okrenuti u smeru jugozapad-severoistok, a desna strana preminulog prema Meki. Hrišćanske parcele okrenute su u smeru istok-zapad.

„Ostvarili smo tri islamska zahteva kada je reč o pogrebnim pitanjima: Oko 600 odvojenih parcela, napravljenih u skladu sa islamom, okrenutih u smeru jugozapad-severoistok, posebna vozila za transport preminulog iz kapele do grobnog mesta, bez bilo kakvog verskog obeležja, kao i priprema jedne specijalne prostorije na lokalnom groblju za pripremu preminule osobe za sahranu“, kaže za SETimesdirektor Javnog komunalnog preduzeća Pogrebne usluge Dragan Baltovski.

Jusufspahić ističe da je pravilno okretanje grobova stvar osnovne slobode koju država treba da osigura.

„Bog nam je dao slobodu, ali ona mora jednako da se sprovodi“, rekao je Jusufspahić za SETimes.

On dodaje da je zadovoljan sporazumom i da će on poboljšati unutrašnje odnose i „učiniti [Srbiju] lepšom nego što je u ovom trenutku“.

Muslimani u nekim susednim državama u kojima su verska manjina kažu da su imali slične probleme.

U Crnoj Gori postoje odvojena grobna mesta i kapele za pripremu preminulih u Podgorici. Groblja u Budvi, Kotoru, Herceg Novom i Tivtu nemaju odvojene parcele, pa se mnogi muslimani iz tih oblasti sahranjuju u Podgorici.

„Čak i kućni ljubimci imaju pravo na dostojanstven ispraćaj sa ovog sveta, ali to nije slučaj sa muslimanima u nekim opštinama u Crnoj Gori, jer imaju lošiji tretman od njih“, kaže Džemo ef. Redžematović, glavni imam Podgorice i Nikšića, u izjavi za SETimes. „S obzirom da je sahrana za nas vrlo važno pitanje, naš Mešihat [Islamska zajednica] je kritikovao gradonačelnike gradova u kojima muslimani nemaju odvojena groblja.“

Redžematović je takođe rekao da su odnosi između države i islamske zajednice u Crnoj Gori regulisani ustavom i da je sporazum koji su ove godine potpisali premijer Igor Lukšić i reis Rifat Fejzić u velikoj meri pomogao da se stabilizuju odnosi, jer se bavi mnogim pitanjima ličnih i verskih sloboda.

U Makedoniji, gde muslimani čine otprilike četvrtinu stanovništva, predstavnik Islamske verske zajednice Jakup Selimovski rekao je da su muslimani deo starosedelaca te zemlje. Muslimanska sahrana u Makedoniji u potpunosti je u skladu sa pravilima islama još od vremena otomanske države.

„Muslimani imaju sopstveno groblje, u mnogim slučajevima na potpuno odvojenom zemljištu, a u manjem broju slučajeva imaju odvojena grobna mesta na zajedničkom groblju“, kaže Selimovski za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.