Sporazum sa MMF-om mogao bi da izazove nerede u BiH

Izvor: Southeast European Times, 21.Sep.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum sa MMF-om mogao bi da izazove nerede u BiH

Demonstranti prete da će oboriti vladu zbog najavljenih mera za balansiranje budžeta.

21/09/2009

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva – 21/09/09

Veterani u BiH, zajedno sa porodicama vojnika koji su izgubili život u akciji, planiraju u sredu (23. septembra) marš ispred zgrade vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u Sarajevu.

Protest je najavljen zbog stend-baj aranžmana sa MMF-om od jula, kada je zemlja pristala >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da smanji plate u javnom sektoru i socijalnu pomoć za onesposobljene veterane iz sukoba 1992-1995 kako bi dobila otprilike 1,2 milijarde evra od Fonda.

"Očekujemo oko 30.000 do 50.000 porodica poginulih boraca i onesposobljenih ratnih veterana. Ovog puta protesti će trajati dok se ne ispune naši zahtevi, uključujući smenu Vlade FBiH i reviziju svih budžetskih korisnika", rekao je Safet Redžić, predsednik Unije onesposobljenih veterana rata u BiH.

Ministar FBiH za pitanja veterana Zahid Crnkić rekao je: "Ako organizacije veterana misle da je štrajk najbolje rešenje, ja ne mogu da ih sprečim" i dodao da se vlada "drži odluke da nadoknade za onesposobljena lica moraju da se smanje".

Kada je u pitanju sporazum sa MMF-om, vlada FBiH je najavila usvajanje takozvanog Interventnog zakona o smanjenju plata i nadoknada svim korisnicima budžeta, kako bi smanjila svoj budžet za skoro 116 miliona evra. FBiH je takođe usvojila zakon o svođenju plata u javnom sektoru i nadoknada na nivo iz decembra 2008, plus dodatan odbitak od 10 odsto.

Dve trećine sredstava MMF-a namenjeno je FBiH, a jedna trećina Republici Srpskoj (RS). Oba entiteta povukla su prvu tranšu od 200 miliona evra sa računa centralne banke zemlje u julu. Preostala suma biće povučena posle pozitivnih kvartalnih procena učinka od strane MMF-a, što je uslov za dalju isplatu.

Početkom septembra, premijer FBiH Mustafa Mujezinović rekao je EU da je FBiH ispunila svoje obaveze; RS je, kako se izveštava, takođe ispunila uslove. Sve obaveze moraju da se ispune u celokupnoj zemlji ili nijedan entitet neće dobiti novac.

Šef Misije MMF-a u Sarajevu Kostas Kristou kaže da je MMF-ov stend-baj aranžman spasio BiH od finansijskog kolapsa. On je objasnio da "ovaj aranžman takođe omogućava pristup novcu iz drugih izvora, Svetske banke i EU. Uspeh stend-baj aranžmana i ispunjavanje njegovih ciljeva zavise od potpune implementacije sporazuma i mera štednje na svim nivoima vlasti u BiH".

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.