Spora identifikacija žrtava

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spora identifikacija žrtava

Udruženje porodica nestalih i poginulih i Komisija Vlade Srbije za nestale zatražili su od Hrvatske da sudi odgovornima za zločine počinjene u "Oluji". Problem je spora identifikacija žrtava rata, rekao predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović izjavio je da u regionu i dalje nije rešena sudbina oko 14.000 nestalih i naglasio da poseban problem predstavljaju spore identifikacije na koje čeka blizu 5.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tela žrtava.

Od ukupnog broja ekshumiranih, 3.000 čeka na identifikaciju u Tuzli i Visokom (BiH), 600 u Banja Luci (Republika Srpska), više od 900 u Zagrebu (Hrvatska) i 400 u Prištini, precizirao je Odalović na konferenciji za novinare koja je bila posvećena stradanju Srba u vojnoj operaciji hrvatskih oružanih snaga "Oluja".

Na skupu, koji je organizovalo Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza", Odalović je naglasio da srpska Komisija nije zadovoljna dinamikom identifikacija, jer se one moraju mnogo brže rešavati.

Kao razloge što postoji veliki broj neidentifikovanih, on je naveo nepoklapanje ostataka s uzorcima DNK, "što govori da je u prethodnom periodu bilo pogrešnih identifikacija".

U tom slučaju postoje samo uzorci krvi, ali nema ostataka srodnika jer su sahranjeni, a s druge strane jedan deo srodnika nije dao krv pošto je identifikacija radjena klasičnom metodom, objasnio je Odalović.

Prema njegovim rečima, u proteklih godinu dana pojačane su aktivnosti na ekshumacijama većih lokacija, a u Hrvatskoj je akcenat bio na području zapadne Slavonije gde je ekshumirano 113 tela na lokacijama Okučani, Medari, Vrbovljani i Kukuljevce.

Ekshumacije pokreću sudske procese

Ove ekshumacije, kako je rekao Odalović, pomogle su mnogo procesima koji se protiv odgovornih za zločine vode u Haškom tribunalu i pred hrvatskim sudovima.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je u zaostatku s ekshumacijama i identifikacijama, a sada izlazi i sa novim brojevima nestalih.

"Mi to ne prihvatamo, jer se pokazalo da su dosad naši podaci bili merodavni u 90 odsto slučajeva, tako da ćemo na našim zahtevima istrajati", rekao je Odalović.

Odalović je podsetio da je Srbija ispunila dva glavna hrvatska zahteva i predala dokumentaciju za 2.896 osoba, koje su prošle kroz sabirne centre Stajićevo i Begejci, kao i za 1.276 iz vukovarske bolnice.

Srpski organi su, takođe, na zahtev Hrvatske pretražili i dve lokacije Glođane i kod Beške na kojima ništa nije nađeno, a predali su 427 ekshumiranih i identifikovanih tela koja su plovnim putem od 1991. do 1995. stigla u centralnu Srbiju.

Odalović je naveo da je Srbija BiH i Republici Srpskoj predala 300 identifikovanih tela, kao i da je ispunila sve zahteve vlasti u Prištini i zato insistira na ekshumacijama i identifikacijama srpskih žrtava, kao i da odgovorni za te zločine budu procesuirani.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.