Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spora Srbija na brzim prugama

Bujice - prirodne, ekonomske, finansijske i političke - potapaju Srbiju. Nakon pompezne promocije „Beograda na vodi”, sa neprimereno raskošnim bilbordima, Srbija je sve više pod vodom. Kao da se priroda urotila protiv prestoničkih savskih oblakodera.

Još ni izdaleka nisu sanirane posledice majskog potopa Obrenovca i drugih mesta, a nove bujice su se obrušile i na istočni deo zemlje. U međuvremenu kruži krilatica o tri razvojna prioriteta Srbije:

Beograd na >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << vodi, Obrenovac pod vodom i Užice bez vode.

Prioritet vlade su, međutim, i dalje „kule u oblacima” - brze pruge prema Budimpešti, Skadru, Tirani, Solunu, autoput do Sarajeva, Teslin grad... Premijer Vučić je sve te projekte lično promovisao, bez obzira na to što se o njima i njihovoj finansijskoj isplativosti nisu izjasnili eksperti i drugi nadležni organi. Nakon svakog putovanja obradovao je naciju ambicioznim projektima i milijardama evra. Već je iz Pekinga poručio da će u novembru ugostiti kineskog i još 15 evropskih premijera. Biće to, poručio je, najveći skup u Beogradu u poslednje tri decenije. Zaboravio je da je

Beograd bio domaćin samita nesvrstanih 1989. godine i da je u septembru 2011. ugostio predstavnike 116 nesvrstanih zemalja.

Već nedeljama, premijer najavljuje „bolne mere, ali dobre za Srbiju i njenu budućnost”. Lično je na RTS-u predstavio reformske poteze, od kojih neke svakako treba pozdraviti, na primer reformu javnog iliti državnog sektora u celini i javnih preduzeća, oporavak preduzeća u restrukturiranju... Od svega, međutim, dobismo završetak igrokaza sa penzionerima: milion njih će izbeći smanjenje primanja, a ostali će ovogodišnji budžet popuniti sa nekih 200 ili nešto više miliona evra. Premijer je odao priznanje MMF-u i Fiskalnom savetu za njihove procene (zahtevali su smanjenje plata i penzija za 15 i 20 odsto), ali je istovremeno pokazao da ima „meko srce” tako reći prepolovivši maksimalni zahtev. Ako su time profitirali penzioneri, pošto ih smanjenje nije maksimalno pogodilo, profitirao je i on lično, više nego država svakako - zaštitio je, barem privremeno, svoj visoki rejting kod birača. Milion penzionera i približno toliko članova njihovih porodica mogli su da odahnu: svaka čast premijeru! Zasad, a šta će ostati od tog oduševljenja kada bude nastavljen rast cena pod kontrolom države - gasa, struje, pe-de-vea.... E, o-tom-potom.

Čitav igrokaz Vučić je, kako su primetili i evropski posmatrači, personalizovao - od Kine (počasna stolica na svečanom ručku kod premijera), pa „moj prijatelj El Zajed”, do citiranja jednog evropskog činovnika (kamo sreće da Evropa ima više ovakvih premijera), da se i ne govori o izjavi da je smanjenjem penzija „najviše oštetio svoje roditelje”! Vučićevi tata i mama ubuduće neće primate po 90 odnosno 80 hiljada dinara već po 15 odsto manje. U seriji priznanja Vučićevim reformskim merama najdalje je otišao predsednik Nikolić izjavom da je smanjenje penzija bilo hrabro, jer bi se inače moglo dogoditi da ih uopšte ne bude! U međuvremenu je pokazao primer kako treba štedeti – sa brojnim saradnicima otputovao je u Njujork da bi na Ist riveru izložio svoja saznanja o klimatskim promenama.

Neko bi se mogao zapitati, pa i čuditi, zašto sve izgleda tako kao da Srbija ima samo premijera, ali ne i Vladu. Naime, kad god premijer nastupa, a nastupa neprestano, on ne spominje svoju vladu. A i što bi kad je zadovoljan sobom: „Zaštitio sam milion penzionera”. S druge strane, izgleda da će najstarija populacija biti jedini investitor bez povraćaja glavnice i bez kamate.

Sve u svemu - usporena Srbija na brzim prugama. Bujice, stare i nove, nisu savladane, od 500 firmi 250 je pred stečajem, javna preduzeća dodatno ostvaruju gubitke (rekorder je Srbijagas sa 1,5 milijardi evra), javni dug je od avgusta do septembra porastao za blizu milijardu evra, najavljena je nestaš

ica struje i gasa. U Kragujevcu privatni sudski izvršitelji su blokirali imovinu 14 škola - zbog komunalnih i drugih dugova. Ministri, bivši i sadašnji, oštetili su državu, vozikajući se, za milione dinara, „Srbijagas“ je nezakonito pripojio neke propale firme, saopštava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, a njegov direktor se i dalje šepuri i najavljuje „ekonomske cene” gasa. Patriotske pljačke i sumnjive privatizacije se ne procesuiraju... Gde su tu onda reforme?

Autor je novinar i bivši urednik Tanjuga

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.