Spor u Španiji oko referenduma u Kataloniji ne jenjava

Izvor: Blic, 12.Jan.2013, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spor u Španiji oko referenduma u Kataloniji ne jenjava

Španska vladajuća Narodna partija kritikovala je danas dogovor dve najveće stranke u Kataloniji o usvajanju "deklaracije suvereniteta naroda".

Dve katalonske partije najavile su referendum naredne godine o samoopredeljenju Katalonije, uz uverenje da će većina građana želeti da se odvoji od ostatka Španije.

Katalonski parlament bi, na predlog vladajuće alijanse desnog centra, koju čine "Zbližavanje i ujedinjenje" i njihovi saveznici i Republikanske levice Katalonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trebalo 23. januara da glasa o deklaraciji.

Usvajanje deklaracije je skoro izvesno, pošto dve stranke imaju većinu u parlamentu, preneo je AFP.

Mada dokument ne navodi nikakve konkretne mere, mnogi ga smatraju uvodom u referendum o samoopredeljenju, čemu se španska vlada odlučno protivi.

Predsednica Narodne partije Alisija Sančes-Kamačo nazvala je danas deklaraciju "najvećom provokacijom u zajedničkoj istoriji" Sspanije i Katalonije, a protivljenje dokumentu izrazila je i katalonska Socijalistička partija

Nacrt deklaracije predviđa da se katalonski parlament "saglasi da proglasi demokratski suverenitet naroda Katalonije kao političkog i zakonskog entiteta" i da se otpočne proces koji bi dao građanima pravo da odluče o formiranju nezavisne države.

U Kataloniji živi 7,5 miliona ljudi, od ukupno 46 miliona stanovnika Španije. Ta pokrajina ima mnogo veća ovlašćenja i autonomiju od ostalih 16 španskih pokrajina.

Obim katalonske privrede veći je od portugalske i čini 20 odsto ukupne privrede Španije.

Katalonci, međutim, smatraju da je nepravedno to što Madrid u vidu poreza uzima od pokrajine mnogo više nego što joj vraća.

Rezultati ankete koju je sproveo list "Pais" pokazali su da bi na referendumu 46 odsto Katalonaca glasalo za nezavisnost, a 42 odsto protiv.

Povezane vesti: Predsednik Katalonije Artur Mas stupio na dužnost Referendum o Kataloniji 2014. godine Mas: Za referendum o nezavisnosti Katalonije i bez većine na izborima Ministar: Referendum o nezavisnosti Katalonije državni udar

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.