Spor oporavak srpske privrede

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spor oporavak srpske privrede

Nelikvidnost, inflacija i nepredvidiv kurs, predstavljaju rizike sa kojima je suočena privreda, rekao predsednik PKS Miloš Bugarin. PKS predlaže Narodnoj banci da razmotri mogućnost smanjenja obavezne rezerve banaka i razvije mehanizme zaštite od promene kamatnih stopa.

Ključne karakateristike poslovanja u Srbiji u ovoj godini su spor oporavak privredne aktivnosti, uz visoku stopu registrovane nezaposlenosti i korigovana stopa rasta BDP-a, sa tri na dva procenta, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Predsednik PKS Miloš Bugarin izjavio je da je neophodno izmeniti 49 članova Zakona o javnim nabavkama, kako bi bio obezbedjen efikasan, ekonomičan i transparentan sistem javnih nabavki, usklađen sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Bugarin je rekao da je komora formirala radnu grupu za izradu izmena Zakona o javnim nabavkama, koje treba da budu u funkciji unapredjenja sistema javnih nabavki i suzbijanja neregularnosti.

Planirano je da se do sredine novembra održi javna rasprava o predlogu izmena tog zakona, a da do kraja tog meseca budu definisani predlozi i upućeni na usvajanje Skupštini Srbije.

Bugarin je rekao da trend indutrijske proizvodnje opada, što jasno pokazuje da je drugi talas krize zahvatio i srpski realni sektor.

Prema njegovim rečima, najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u avgustu, u odnosu na isti mesec prošle godine, imali su proizvodnja prehrambenih proizvoda, zbog pada domaće tražnje i proizvodnja osnovnih metala, zbog pada inostrane tražnje.

Bugarin je dodao da je, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, registroivana nezaposlenost u Srbiji u avgustu, dostigla 27,34 odsto, a broj zaposlenih smanjen je za 1,2 odsto u odnosu na isti mesec lane.

Nelikvidnost, inflacija i nepredvidiv kurs, veliki rizici sa kojima je suočena srpska privreda, rekao je Bugarin na sednici Upravnog odbora PKS.

Bugarim je dodao da u narednom periodu takođe postoje realni rizici koji mogu dovesti do daljeg pada privredne aktivnosti, a to su spoljni rizici - zbog nove globalne dužničke krize, koja se manifestuje kroz smanjenje inostrane tražnje, priliva kapitala i pogoršanju uslova zaduživanja.

Unutrašnji rizici su rast inflacije i nagli pad vrednosti dinara, kao i rast cene kapitala, zbog prezdauženosti privrede i države.

Predsednik PKS je istakao da poseban rizik predstavlja politička nestabilnost, koja može nastati zbog produbljenja kosovske krize, predizborne godine, kao i mogućnosti nedobijanja statusa kaniddata za člnastvo u EU.

Predlog mera PKS 

Bugarin je rekao da je PKS donela predlog prioritetnih mera, koje se odnose na donošenje strategije i plana za reformu javnog sektora, završetak reforme poreskog sistema, propisivanje obaveze rokova plaćanja do 60 dana, do kraja ove godine, a 45 dana od početka naredne.

Neophodno je izmirivanje obaveza prema privredi i stvaranje uslova za investiciona ulaganja, a to su osnivanje Razvojne banke, donošenje regulative za privatno i javno partnerstvo i koncesije, radi podsticanja investicija.

Bugarin je naveo i da NBS treba da razmotri mogućnost smanjenja obavezne rezerve banaka, prilagodi propise o klasifikaciji potraživanja, razvije mehanizme zaštite od promene kamatnih stopa i osmisli mehanizme za regulisanje deviznog kursa, kako bi se izbegle velike oscilacije i njiohov uticaj na konkurentnost privrede.

Privredna komora Srbije je, na inicijativu Srpske akademije nauka i umetnosti, donela odluku o formiranju Fondacije "Najnaprednije srpsko selo", u cilju promocije i razvoja sela i unapređenja kvaliteta života u tim područjima, rekao je predsednik PKS.

Srpska sela gotovo nestaju, najbrojnija populacija su stari, a naša je ideja da promovišemo kvalitet života na selu u svim segmentima, rekao je Bugarin. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.