Spor oko preuzimanje dugova KAP-a

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spor oko preuzimanje dugova KAP-a

Sudbina Kombinata aluminijuma u Podgorici i dalje goruće političke pitanje u Crnoj Gori. – Opozicija optužuje vlast za veleizdaju

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – U Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP) neće biti uveden stečaj, niti će upravljanje njime preuzeti turska kompanija „Toščelik” već će Vlada Crne Gore od kompanije koja sada „gazduje” KAP-om preuzeti 29 odsto akcija.

„’En plus grupa’ ponudila je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vlada Crne Gore na sebe prenese 29 posto akcija koje ta firma trenutno ima u Kombinatu aluminijuma, da se dug koji iznosi nešto više od 120 miliona svede na 40 miliona i da se on otplaćuje naredne četiri godine”, rekao je na jučerašnjoj sednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Opozicioni predstavnici u odboru, ali i manja koaliciona članica Socijaldemokratska partija (SDP), ocenili su da je predlog vlade „nepoštovanje odluka Skupštine” i „kriminalni akt, odnosno veleizdaja”. 

Ministar ekonomije je kazao članovima odbora da je od svih opcija koje je vlada razmatrala za budućnost KAP-a najbolja ponuda „En plus grupe” jer su se opcije stečaja i ponuda „Toščelika” „pokazale kao problematične”.

„Glavni cilj nam je bio da se obezbedi održivost KAP-a i da se izbegne stečaj. ’Elektroprivreda Crne Gore’ (EPCG) saopštila je da je na nivou proizvodnje od 50.000 tona u stanju da obezbedi struju za KAP bez uvoza. EPCG je spremna da potpiše šestogodišnji ugovor sa KAP-om pod uslovom da vlada preuzme potraživanja”, dodao je ministar.

Članovima odbora, ali i ministru Kavariću, poslanik SDP-a i član Odbora Damir Šehović je rekao da je njegova partija ostala pri stavu koji se ogleda u programiranom stečaju sa nastavkom proizvodnje i čišćenjem kompanije od dugova, pa tek nakon toga da se traži strateški partner.

Šehović je ocenio da predlog vlade nije u skladu sa zaključcima Skupštine kojima je predviđen raskid ugovora sa sadašnjim vlasnikom KAP-a, Centralnoevropskom aluminijskom kompanijom (CEAC), odnosno, „En plus grupom”, još u februaru prošle godine.

On je stoga pitao Kavarića zašto ni nakon godinu dana nije ispoštovan nijedan od ključnih zaključaka Skupštine koji se tiču KAP-a.

„Država je izgubila oko 85 miliona evra do sada, to je cena nepoštovanja ovog parlamenta i njegovih odluka”, saopštio je Šehović. „Ministar je priznao da KAP krade struju i povrh svega toga se traži da građani plate taj dug. Vi predlažete da damo CEAC-u još 51 milion da bismo posle imali isti taj CEAC kao vlasnika 25 odsto akcija u KAP-u. Ova ponuda je krajnje nekorektna od strane CEAC-a i nije u skladu sa zaključcima Skupštine.”

Predsednik skupštinskog Odbora Aleksandar Damjanović kazao je da je prvi čovek EPCG javno priznao da crnogorski energetski sistem nelegalno snabdeva KAP strujom i zatražio od Regulatorne agencije za energetiku da to ispita.

Ispred Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević napomenuo je da je već podneo krivičnu prijavu državnom tužilaštvu na odluku o poravnanju sa CEAC-om.

„Predsednik DPS-a je zbog svojih ličnih interesa zaključio jedan ugovor koji se može nazvati samo veleizdajom. Ovde je jasno da je u pitanju jedan kriminalni akt u kojem je država Crna Gora oštećena”, rekao je Medojević.

„Ugovor koji smo sklopili sa ruskim partnerom je klasični kolonijalni ugovor. Siguran sam da, gospodine Kavariću, niste za ovo rešenje i siguran sam da nas je sve stid zbog ove situacije. Ono što radi EPCG u vojnoj terminologiji znači da doživljavamo kapitulaciju. Čitav paket koji treba da platimo Rusima iznosi 300 miliona evra”, naveo je Medojević i pozvao ministra Kavarića da podnese ostavku, a Damira Šehovića i SDP da sruše vladu jer, kako ističe, ne radi u interesu građana.

Novica Đurić

objavljeno: 23.02.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.