Spor i neizvestan oporavak svetske privrede

Izvor: RTS, 16.Jan.2013, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spor i neizvestan oporavak svetske privrede

Svetska privreda i dalje se sporo oporavlja. Evropski parlament odobrio oštriju regulativu za agencije koje ocenjuju kreditne rejtinge. Iako evrozona preduzima sve mere da obuzda krizu, preti joj najveći rizik.

Oporavak svetske privrede i dalje je spor i neizvestan, a najveći rizik preti evrozoni, uprkos merama koje se preduzimaju u cilju obuzdavanja krize, navodi se u najnovijem izveštaju Svetske banke.

Evropa ne sedi skrštenih ruku, pa je tako Evropski parlament >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odobrio oštriju regulativu za agencije koje ocenjuju kreditne rejtinge, po mnogima glavne krivce za intenziviranje evropske dužničke krize.

Prema novim propisima, za koje je glasala većina poslanika Evropskog parlamenta, kreditne agencije "Standard end Purs", "Mudis" i "Fič", moraće mnogo jasnije da obrazlažu postupke, a prete im i sudski sporovi ako se otkriju nepravilnosti u njihovom radu.

Zakon je donet zbog brojnih optužbi da su snižavanjem državnih rejtinga agencije doprinele teškoćama u evrozoni. Privredni oporavak glavna je tema irskog predsedavanja Evropskoj uniji.

Premijer Irske Enda Keni kaže da je štednja nanela veliki bol i patnju mnogim porodicama. "Ipak, Irci su taj teret nosili hrabro i strpljivo i želim da njihov primer bude podstrek za oporavak čitave Evrope", naglašava Keni.

Irski premijer upozorava da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bio katastrofa za čitav blok. Dok premijer Kameron odbacuje ideju o održavanju refernduma o članstvu Britanije u Uniji, poznati britanski evroskeptik Najdžel Feridž ponovo je uzburkao duhove u Briselu.

"Što duže bude trajala ova debata, to je izvesnije da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Evropsku uniju", ističe poslanik Evropskog parlamenta Feridž.

Godine krize i recesije u Evropi najteže posledice ostavile su na tržište rada i standard građana. Siromaštvo je sve izraženije, a jaz između severa i juga kontinenta sve veći.

Savetnik u "Kraeb i Gevin Anderson" Vladimir Krulj kaže da će prema nekim podacima, u jednom delu Evrope, pre svega u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji, situacija biti bolja u drugom delu iduće godine, dok će u ostalim krajevima Evrope situacija biti teža.

"Ono što je potrebno uraditi, a što svakako nije lako, jeste pre svega investiranje i ulaganje u otvaranje novih radnih mesta", smatra Krulj.

Zabrinjavaju i podaci nemačke vlade, koja je prepolovila procenu ovogodišnjeg privrednog rasta, na samo 0,4 odsto, što se tumači kao dokaz da finansijska kriza nije nanela štetu samo slabijim, već i najjačoj ekonomiji Evrope.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Spor i neizvestan oporavak svetske privrede

Izvor: Krediti.rs, 17.Jan.2013, 03:21

Svetska privreda i dalje se sporo oporavlja. Evropski parlament odobrio oštriju regulativu za agencije koje ocenjuju kreditne rejtinge. Iako evrozona preduzima sve mere da obuzda krizu, preti joj najveći rizik.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.