Spomenik će ipak biti premešten??

Izvor: Press, 19.Jan.2013, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik će ipak biti premešten??

Na večerašnjem sastanku rukovodstva dva udruženja veterana Albanaca koji su učestvovali u pobuni 2000. i 2001. godine na jugu Srbije, na zahtev Prištine i Tirane odlučeno je da se predloži premeštanje spomenika takozvanim borcima OVPBM.

Sutra u 11 sati zakazan je sastanak sa liderima svih šest partija Albanaca na jugu Srbije kojima će ova odluka biti predstavljena.
Očekuje se da će se nakon tog sastanka obavestiti Vlada Srbije i da će se od nje zatražiti nekoliko dana za tehničko spovođenje ove odluke.

Skupština opštine Preševo donela je u međuvremenu na vanrednoj sednici Odluku o kulturnim i istorijskim spomenicima koju do sada nije imala, a koja predviđa da se na trgu u centru, pored opštine, može podići spomenik bivšim pripadnicima OVPBM.

Reč je o potezu koji ima retroaktivno dejstvo i kojim bi trebalo da se stvore zakonski uslovi da spomenik ostane na mestu gde je podignut. Odbornici su odlučili i da se u zakonskom roku od osam dana, koliko je odredilo Ministarstvo pravde i državne uprave, pripremi sva potrebna dokumenatcija i prosledi nadležnim organima na razmatranje.

Predstavnici Albanaca istovremeno su odbacili kao netačne navode pojedinih medija o grupisanju jedinica Žandarmerije u Preševu.

Urednik portala "Presheva.com" Driton Salihu kaže da situacija ipak "nije normalna", pošto "mediji i dalje šire klimu straha i neizvesnosti, tako da je sudbina spomenika tema bukvalno svakog razgovora u porodici, na ulici ili u kafićima".
Slučaj spornog spomenika u Preševu je već dva meseca stalna tema razgovora i Srba i Albanaca na jugu Srbije. U sredu je istekao je rok koji je dat lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik bivšim pripadnicima tzv. OVPBM.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković saopštio je ranije da će, ako spomenik u Preševu ne bude uklonjen u tom roku, Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo.

 

 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.