Spomenici vraćeni Užičanima

Izvor: Politika, 04.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenici vraćeni Užičanima

Užice – Osulo se Spomen-obeležje na Kadinjači, dotrajao stari Moljkovića han, propale mermerne ploče na užičkom Trgu partizana, mnoštvo razbijenih spomen-ploča iz NOR-a, ima i obezglavljenih spomenika... Ta porazna slika o našem odnosu prema sopstvenoj prošlosti svedoči da je došlo krajnje vreme da se nešto ozbiljnije uradi po pitanju brige o spomeničkom nasleđu u užičkom kraju. Zlatiborski okrug, naime, raspolaže sa zvanično proglašenih 17 spomenika od izuzetnog, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 11 od velikog značaja, uz dve prostorne kulturne celine iz starog veka. Većina tih kulturnih dobara dotrajala je, nagrizena zubom vremena i nedovoljnom brigom. I evo, ovde se, posle tri decenije bezuspešnih pokušaja, napokon ostvaruje ideja da ovaj okrug, najprostraniji u Srbiji, dobije svoj Regionalni zavod za zaštitu spomenika.

Osnivanje novog zavoda, na inicijativu iz užičkog muzeja i same opštine, već je dogovoreno u Ministarstvu za kulturu, pa je samo pitanje vremena kad će ta ustanova zvanično otpočeti rad. To za "Politiku" potvrđuje zamenik direktora Narodnog muzeja u Užicu Nikola Gogić, rekavši da se sve to radi zarad stalne brige o spomenicima, budući da, zbog veličine teritorije i nedovoljnog broja zaposlenih, uz teškoće i druge probleme, Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva, pod čijom nadležnošću je ovaj okrug bio do sada, nije stizao na sve strane.

– Kraljevački zavod radi to još od sedamdesetih godina i užički muzej je u više navrata pokretao inicijativu da se Užice izdvoji, dobije regionalnu instituciju – objašnjava Gogić. – Tek krajem prošle godine uspelo se u tim naporima, na osnovu predloga o opravdanosti koji smo dostavili. Do sada smo imali pravo tek na održavanje spomenika, ništa se na njima nije moglo značajnije intervenisati bez mišljenja i saglasnosti iz Kraljeva, a to je zahtevalo proceduru. Sada će biti lakše brinuti o bogatom spomeničkom nasleđu užičkog kraja.

Sredstva za rad užičkog zavoda obezbediće Ministarstvo kulture, zajedno sa opštinama ovog okruga. Zaposliće se sedam radnika, potrebne su tri prostorije, a užički muzej će zavodu na raspolaganje staviti svoje radionice i stručne službe. Prema rečima Nikole Gogića, uslovi da bi zaživela nova ustanova mogu se stvarati samo u saradnji sa kraljevačkim zavodom, u kome su projekti, planovi i izveštaji o spomenicima užičkog kraja.

Ni posao osnivanja nove užičke ustanove nije, kako doznajemo, imun od političkih upliva i stranačkih interesa. Već se čuju priče o ostavkama u pojedinim upravnim odborima, upravo zbog predloženih kadrovskih rešenja i neslaganja oko ideja – ko bi mogao da bude direktor i sekretar zavoda. Neki, stoga, postavljaju i pitanje da li će takve stvari možda doprineti da se zaustavi dogovoreno osnivanje ove institucije, koja se ovde toliko dugo i željno očekivala.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.