Spomenici na niškom Starom groblju – Milovan Nedić

Izvor: Megafon.co, 26.Dec.2019, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenici na niškom Starom groblju – Milovan Nedić

Milovan Nedić bio je veliki ratnik i vojskovođa balkanskih ratova. Rođen je 1866. godine, a umro 1913. godine od kolere u Nišu, gde je i sahranjen.

Novinari: Sonja Urošević, Jovana Đorđević
Kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika: London Fog – Quincas Moreira
Završio je Vojnu akademiju u Beogradu. Po izbijanju Prvog balkanskog rata >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << 1912. postavljen je za komandanta Moravske divizije.
Nepobediva divizija Naneo je turskim snagama nekoliko poraza na Kosovu. A kod Bitolja je zadržao glavni napad turske vojske predvođen Džavid-pašom.
Turci su njegovu diviziju nazivali „nepobediva divizija“.
U Drugom balkanskom ratu naneo je nekoliko poraza  Bugarima, čime je doprineo proboju bugarskog fronta kod Bregalnice.
Odlikovan je visokim odlikovanjima. A spomenik na niškom Starom groblju podigla je srpska Vlada po završetku Prvog svetskog rata. Njegov grob je stavljen pod zaštitu zakona 1983. godine.
Izvor: Spomenici Niša i okoline, Borislav A. Andrejević, 1985.
Foto – Sonja Urošević

*Ovaj prilog realizovan je u okviru projekta “Spomenici na Starom niškom groblju”, koji je podržala GO Palilula.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.