Spomen ploča Edvardu Rusijanu u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2012, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen ploča Edvardu Rusijanu u Beogradu

BEOGRAD -

U Beogradu, će u petak. 6 jula biti otkrivena spomen ploča jednom od pionira vazduhoplovstva na prostoru bivše Jugoslavije, slovenačkom pilotu i konstruktoru Edvardu Rusijanu.

Spomen ploča, koja će biti otkrivena kod Kule Nebojša, ispod Kalemegdana, predstavlja "naš odnos i izraz poštovanja prema ovom znamenitom slovenačkom pilotu", izjavio je danas Tanjugu predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije (VSS) Labud Bulatović.

On je naveo da je inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za postavljanje spomen obeležja na mestu gde je Rusijan poginuo 9. januara 1911. godine pokrenuli Vazduhoplovni savez Beograda i VSS a da je to podržala Ambasada Slovenije i Skupština grada.

Bulatović je dodao i da će spomen ploča biti otkrivena povodm 101 godine od pogibije Rusijana, a da su pozvani i predstavnici Udruženja pilota iz Slovenije kao i drugih udruženja koja se bave negovanjem vazduhoplovnih tradicija.

Rusijan je poginuo 9. januara 1911. godine kada mu se avion srušio na Kelemgdanu a njegovoj sahrani na Novom groblju prisustvovalo je više od 15.000 građana, podsetio je Bulatović.

Rusijan je rođen 1886. godine, prvi put je uzleteo na avionu sopstvene konstrukcije "EDA 1" krajem 1909. godine a sa bratom Josipom napravio je i ispitao ukupno sedam takvih aviona.

Kasnije su, kako navode hroničari prihvatili poziv bogatog Srbina iz Zagreba Mihajla Merćepa i zajedno radili na izradi kvalitetnijih aviona sa snažnijim motorima.

Krajem decembra 1910. godine su svoj aeroplan "Merćep - Rusijan" dopremili vozom iz Zagreba u Beograd a zbog loših vremenskih prilika planirani let je pomeren za 9. januar 1911. godine kada je došlo do nesreće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.