Spoljnotrgovinska razmena sa Egiptom 102,8 miliona dolara 2020.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2021, 14:27

Spoljnotrgovinska razmena sa Egiptom 102,8 miliona dolara 2020.

Ukupna spoljontrgovinska razmena Srbije sa Egiptom u prošloj godini iznosila je 102,8 miliona dolara, što je neznatno smanjenje u odnosu na 2019. godinu, rečeno je u Privrednoj komori Srbije gde je danas održan sastanak sa kompanijama iz Egipta.

Tema sastanka bila je unapređenje saradnje između poslovnih zajednica dve zemlje, posebno u sektoru poljoprivredno-prehrambene i građevinske industrije.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović rekao je da postoji veliko interesovanje srpske strane za tržište Egipta i da su u toku razgovori o dovođenju poslovne delegacije Srbije u Egipat.

"Postoji interes za različite oblasti, ne samo poljoprivredu i industrijske proizvode, već i za telekomunikacije i IT, oblast koja je u Srbiji zabeležila najveći rast u poslednjih deset godina budući da godišnji izvoz IT usluga iznosi 1,5 milijardi evra", poručio je Vesović.

Dodao je da je ukupna trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine bila veća od 100 miliona evra i da trenutno postoji više od 300 kompanija koje međusobno trguju i sarađuju.

"Imamo i trgovinske, poslovne i političke odnose, koji su na visokom nivou", izjavio je Vesović.

Prisutnima su se, između ostalih, obratili predsednik Privredne komore Aleksandrije Ahmed Elvakil i ambasador Egipta u Srbiji Amr Aljovaili.

Ambasador Aljovaili naglasio je da su diplomatski odnosi između Srbije i Egipta na izuzetnom i istorijskom nivou, i da se poboljšavaju.

"Diplomatski odnosi dve zemlje nisu na debitnoj kartici, već na kreditnoj kartici", izjavio je Aljovaili što, kako kaže, znači da možete nastaviti da pozajmljujete i trošite koliko hoćete.

Naveo je da tržište Egipta, koje je udaljeno samo tri sata od Srbije, nosi ogroman potencijal, i pozvao srpske kompanije da iskoriste taj potencijal i otvore svoja predstavništva u toj zemlji.

Na skupu je rečeno da je Srbija u Egipat prošle godine izvezla robu u vrednosti od 38,1 milion dolara što je smanjenje od 15,49 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je uvoz iznosio 64,7 miliona dolara, čime se beleži neznatno povećanje u odnosu na 2019.

Navedeno je da se Egipat nalazi na 38. mestu od 166 zemalja u koje je Srbija tokom prethodne godine plasirala svoju robu, odnosno na 41. mestu u uvozu od 184 zemlje iz kojih je Srbija uvozila robu u prethodnoj godini.

Iz Egipta su se u protekloj godini najviše uvozile jagode, pomorandže, pasulj, boranija, delovi za nameštaj, rude gvožđa i so, kao i propan i kalcijum fosfati.

Srbija je u 2020. godini najviše izvozila traktore, duvan, uređaje za radio navigaciju, rendgene, proizvode od guma, mehanizaciju - mašine za dizanje, utovar i istovar.

Na skupu je rečeno da je mogućnost saradnje moguće ostvariti u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, koje su među nosećim privrednim granama u obe zemlje i tradicionalno zapošljavaju veliki broj ljudi.

Kako je navedeno, žitarice, sveže jabuke, šljive i breskve kao i proizvodi njihove prerade poput džemova, sokova predstavljaju veliki izvozni potencijal Srbije, a potencijal za saradnju postoji i u drvnoj industriji gde je Egipat veliki uvoznik drveta bukve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.