Split namerava da postane Evropska prestonica kulture 2020

Izvor: Southeast European Times, 30.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Split namerava da postane Evropska prestonica kulture 2020

Gradski lideri razmišljaju o inovativnim idejama za jačanje kandidature Splita da bi dobio čast EU.

29/04/2009

Ivo Šćepanović za Southeast European Times iz Splita -- 29/04/09

Po veličini drugi hrvatski grad Split vuče korene iz antičkog doba, ali njegova aktivna savremena scena uključuje živu umetničku stranu, zajedno sa nizom muzeja i galerija, poznatim letnjim muzičkim festivalom i koncertima, čuvenim nacionalnim pozorištem, izvrsnim restoranima >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i živahnom Rivom.

Gradonačelnik Ivan Kuret u martu je saopštio da će se ta jadranska luka stara 1.700 godina pridružiti konkursu za jednu od dve Evropske prestonice kulture 2020. godine i početi da okuplja brojne eksperte da bi uobličila svoju strategiju.

Evropska prestonica kulture je grad koji EU izabere da prikaže njegov kulturni život i razvoj u godini dana. Gradovi koji dobiju tu čast koriste tu godinu da transformišu svoju kulturnu bazu i podignu svoj profil. Liverpul je bio Evropska prestonica kulture 2008; Linc i Viljnus su ga nasledili ove godine. Split mora da dovrši zvaničan zahtev za tu titulu do 2014. godine.

"Učestvovao sam na sastanku jer verujem da celokupan proces … može sada da donese Splitu nešto što su mu Mediteranske igre donele 1979", rekao je hrvatski muzičar Dragan Lukić.

Te igre donele su Splitu ne samo fudbalski stadion Poljud -- arhitektonsko čudo tog doba -- i dodatne sportske objekte, nego su unapređena i druga urbana obeležja za preko 250.000 stanovnika tog grada. Međutim, trideset godina kasnije, taj procvat je donekle izbledeo i Splitu bi dobrodošla nova poboljšanja. Infrastrukturne manjkavosti, kao što je nedostatak modernih hotela, glavna su prepreka ostvarivanju cilja vezanog za 2020. godinu.

Da bi se pojačale savremene draži Splita, Lukić predlaže "pokretanje kabarea sa muzikom pokojnog kompozitora Ive Tijardovića koji je rođen u Splitu. Nema sumnje da bi to bila velika atrakcija za desetine hiljada turista koji posećuju Split svake godine", rekao je on. Drugi stanovnici takođe su predložili svoje ideje za kandidaturu grada za 2020.

Članovi splitskog komiteta za podnošenje zahteva, koji je organizovan posle Kuretovog sastanka sa lokalnim liderima, nameravaju da se informišu kod predstavnika ranije izabranih gradova kako da istraju u tom procesu.

"Uveren sam da grad Split sa svojom kulturnom tradicijom i svojim potencijalom može da postane Evropska prestonica kulture", rekao je Kuret.

Pored velikog kulturnog blaga, srednjovekovnih crkava i arheoloških lokacija, Split se ponosi i Dioklecijanovom palatom starom 1.700 godina. Rimskom vladaru Dioklecijanu pripisuju se opšte zasluge za osnivanje grada. Mnoga kulturna obeležja u Splitu nalaze se unutar zidova palate.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.