Split: Uzbuna zbog molitve u školi

Izvor: Blic, 11.Sep.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Split: Uzbuna zbog molitve u školi

Ustaljeni ritual, koji se u Hrvatskoj primenjuje na početku školske godine, ove jeseni u Splitu je podigao prašinu zbog – "Očenaša".

"Oprosti nam, Gospode, dugove naše, kako i mi opraštamo dužnicima našim", odzvanjali su glasovi splitskih učenika prvog školskog dana", piše danas "Jutarnji list".

Kao deo prigodne svečanosti na početku školske godine, nakon himne i pozdravnih reči direktora mališanima se obratio katolički sveštenik s kojim su očitali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Očenaš", ali to nije dočekano s oduševljenjem kod svih roditelja.

"Veri je mjesto u crkvi, a matematici i hrvatskom (jeziku) u školama", požalili su se zagrebačkom listu neki roditelji. "Nedopustivo je da se u školi, i to već pri prvom susretu, recituje Očenaš".

Za ovo prožimanje religije i obrazovanja, međutim, prema rečima don Ivana Čubelića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, crkva nije odgovorna.

"Ne znam o tome baš ništa. Niko s nama takvo što nije dogovarao. Ko to organizuje, nije mi poznato", rekao je Čubelić.

Ono, međutim, što roditelji vide kao problem, ne vide tako direktori koji su, čini se, samoinicijativno pozvali sveštenike na svečanost za prvake.

"Od osnivanja Hrvatske, svake godine prvacima se svira himna, kao što svake godine dolazi sveštenik u školu. Dopuštam da je to nekim roditeljima zasmetalo, ali to nije ni zla namera ni provokacija, jednostavno je takva praksa", rekao je jedan od direktora Zdravko Delaš.

Suprotan stav, međutim, ima jedan sociolog i - sveštenik. Don Ivan Grubišić procenjuje da će se sve više roditelja protiviti tome da im se deca indoktriniraju.

"To je pitanje slobode. Međutim, ako je veronauka ušla u škole, onda ulazi i molitva, premda sam ja protiv toga da veronauk bude u školi", rekao je Grubišić, dodajući da je veri mesto u crkvi.

Protojerej stavrofor Nikola Škorić, pak, zauzeo je indirektan stav: "Molitva nikom nije suvišna", rekao je ovaj pravoslavni sveštenik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.