Split: Tuđman može, Isus ne

Izvor: B92, 11.Jul.2011, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Split: Tuđman može, Isus ne

Nije podržana ideja gradonačelnika Splita da na brdu Marjan bude postavljen najveći kip Isusa na svetu.Gradsko veće odobrilo podizanje spomenika Tuđmanu i papi.

Posle nedavne odluke Gradskog veća, Split će na rivi dobiti spomenike Franje Tuđmana i pape Jovana Pavla Drugog, ali je malo verovatno da će na brdu Marjan biti postavljen najveći kip Isusa na svetu, pišu "Novosti".

Da bi splitski gradonačelnik, populista Željko Kerum, realizovao svoju ideju, treba da dobije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saglasnost Ministarstva kulture, a država nikako ne podržava ovaj megalomanski projekat.

Postavljanje Isusovog kipa koštalo bi oko dva miliona evra, a Kerum je najavio da bi ceo projekat sam finansirao.

Ovaj vlasnik lanca samoposluga je u velikim finansijskim teškoćama, pa je teško pretpostaviti da bi imao toliko novca u ovom trenutku. I do sada se pokazalo da je Kerum vešto koristio funkciju gradonačelnika i na račun Splita finansirao vlastite projekte.

Nedavno je grad počeo uređenje obale do hotela "Marjan", koji je u Kerumovom vlasništvu, što je izazvalo revolt građana. U poslednji čas je sprečeno da Kerumova nevenčana supruga dobije dozvolu za luksuzni restoran i kafić na mestu gde je gradnja zabranjena.

Mnogi Splićani ogorčeni su i odlukom da budu postavljeni spomenici Tuđmanu i papi, tvrdeći da na rivi nikada do sada niko nije dobio prostor za spomenik. Kerumova inicijativa posmatra se kao predizborni potez gradonačelnika, koji je nekada obećavao "brda i doline".

Split, inače, grca u dugovima, pa je obustavljena i isplata 70 evra mesečno za nezaposlene, prenose "Novosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.