Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2014, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Split: Ponovno odgođen početak suđenja za zločine u Lori

Na Županijskom sudu u Splitu  danas je ponovo odgođen početak sudjenja petorici hrvatskih vojnih  policajaca za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima iz bivše JNA i  srpskih paravojnih jedinica 1992. u splitskom vojno-istražnom zatvoru Lora.

Pripremno ročište je odloženo zbog toga što su dvojica advokata otkazala zastupanje prvooptuženom Tomislavu Duiću, prenjela jeSlobodna Dalmacija na portalu.

Pred splitskim sudom okupilo se na protestnom skupu nekoliko desetina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << gradjana iz braniteljskih udruženja koji tvrde da će se se kao svjedoci u slučaju poznatijem kao "Lora 2" pojaviti i oni koji su sudjelovali  agresiji na Hrvatsku .

Optužnica u slučaju "Lora 2",  je podignuta još 2009, tereti  upravnika vojno - istražnog zatvora Lora Tomislava Duića, njegovog zamjenika Tončija Vrkića, kao i čuvare Andjelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića da su od marta do kraja ljeta 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih jedinica.

Od 40-tak zarobljenika koji su prošli torture Lore, umrli su Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlado Savić. Njihova tijela ekshumirana su poslije rata na području Livna.

Optuženi Duić i Bungur su već  su devet godina u bjekstvu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Ponovo odloženo pripremno ročište u slucaju »Lora 2«

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Okt.2014

SPLIT, 17. oktobra (Tanjug) - Pripremno ročište petorici optuženih policajaca u slučaju ''Lora 2'', nije održano ni danas zato što su advokati Zvonimir Hodak i Jadran Francesći otkazali punomoćje za zastupanje prvooptuženog Tončija Dujića,koji je u bjekstvu...Vinko Burazer, advokat trećeoptuženog...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.