Špindeleger u poseti Beogradu

Izvor: RTS, 10.Feb.2010, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špindeleger u poseti Beogradu

Beč će podržati približavanje svih država Zapadnog Balkana EU, ali svaka država svoje probleme mora da rešava sama, rekao ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger, posle razgovora sa ministrom Vukom Jeremićem.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger rekao je u Beogradu, posle razgovora sa svojim srpskim kolegom Vukom Jeremićem da Beč podržava približavanje svih država Zapadnog Balkana EU, ali da je rešenje problema unutar te grupe, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zadatak samih tih zemalja.

Austrijski ministar je dodao da taj zadatak ne mogu obaviti EU ili one zemlje koje podržavaju Zapadni Balkan, kao što je Austrija.

Špindeleger je u izjavi austrijskim novinarima rekao da je sa Jeremićem vodio otvoren razgovor, pri čemu je bilo razlike u stavovima, aludirajući na odbijanje Beograda da prizna nezavisnost Kosova.

Špindeleger je istakao da smatra pozitivnim da se mišljenja jasno iznesu i onda pokuša da se pronađe put za pomake u budućnosti.

Šef austrijske diplomatije je u razgovoru sa Jeremićem podvukao i značaj regionalne saradnje u okviru procesa približavanja EU Zapadnog Balkana.

Napori za prevazilaženje prošlosti 

Odlučujuće za zemlje Zapadnog Balkana je da se vidi zajednička perspektiva budućnosti, naglasio je Špindeleger, dodajući da ona može postojati samo onda kada se svi zajedno budu kretali u pravcu EU.

U to spada, kako je istakao, kao preduslov da ne postoje samo normalni odnosi sa susedima, već i napori za prevazilaženje prošlosti, prenela je APA.

U vezi stava Beograda o Kosovu, rekao je da ne očekuje nikakve "ogromne korake napred", kao što bi bilo, na primer, priznavanje nezavisnosti.

"Međutim, potrebno je da se pronađe sledeći zajednički korak kada je reč o pojedinim opštinama na severu Kosova, većinski naseljenim Srbima. Očekujemo od obe zemlje da po tom pitanju postoji jedna platforma, preko koje bi se rešavali problemi i time uspostavio korak u pravcu uspostavljanja poverenja", rekao je šef austrijske diplomatije.

Približavanje regiona Uniji

Špindeleger je posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem, rekao da je Austrija spremna da podrži evrointegracije Srbije, i da postoje pitanja na kojima dve zemlje mogu da sarađuju, kako bi se Srbija približila EU.

Špindeleger je istakao i da su Austrija i Grčka, zemlje koje se sa juga i severa graniče sa Zapadnim Balkanom, pokrenule inicijativu za približavanje regiona Uniji.

Potpredsednik Vlade Srbije istakao je da je Austrija ključni partner Srbije i da su strane investicije iz te zemlje u Srbiji do sada bile u vrednosti od 2,9 milijardi evra, pored 40 miliona evra donacija.

Đelić je rekao da je Austrija tražila da Srbija bude punovpravni učesnik izrade Dunavske strategije EU i da je podržala da sekretarijat buduće Transportne zajednice jugoistočne Evrope bude u Srbiji, gde se ukrštaju Koridori sedam i 10.

Ministar inostranih poslova Austrije sastaće se i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.