Špindeleger: Što pre početi pregovore o SSP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2010, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špindeleger: Što pre početi pregovore o SSP

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio je da njegova zemlja veoma podržava države zapadnog Balkana da dođu "na evropsku agendu", i naglasio da se nada da će EU sa Srbijom što pre započeti pregovore o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Nadam se da ćemo ove godine što pre moći da počnemo proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, a da ćemo 2014. godine početi pregovore o članstvu u EU", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazao je u intervjuu za "Blic" Špindeleger, koji je juče bio u zvaničnoj poseti Beogradu.

On je kazao da je cilj njegove posete Beogradu bio da direktno prenese podršku Austrije evropskim integracijama Srbije, u trenutku kad među članicama EU ne vlada jedinstven stav oko proširenja, posebno o tome kojom brzinom treba da se pridruže zemlje zapadnog Balkana.

"Cilj Austrije je da do 2020. godine sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije", kazao je Špindeleger, i dodao da njegova zemlja nastoji da pokaže drugim zemljama EU da će "veoma podržati zemlje zapadnog Balkana da dođu na evropsku agendu".

Na pitanje šta Srbija treba da uradi da bi do kraja ove godine dobila status kandidata, on je kazao da je to sprovođenje reformi i unapređenje odnosa sa zemljama regiona.

"Ima mnogo stvari, da sprovede reforme sa evropske agende i uveri druge zemlje EU da imaju interesa da nastave sa procesom njenog pristupanja EU. Jedan od važnijih uslova je da ima dobre odnose sa drugim zemljama regiona i znam da je to osetljivo pitanje u slučaju Kosova, da ima nekih problema sa Hrvatskom i da Srbija ima puno izazova, ali moramo na sve to da gledamo konkretno i Srbija može da bude uverena da će je Austrija podržati", kazao je on.

Što se tiče Kosova on je naveo da su Kosovo mnoge zemlje EU priznale kao nezavisnu državu, a neke nisu, "tako da danas nema jedinstvenog pogleda EU na to".

"U perspektivi, Austrija bi, zajedno sa Grčkom, volela da sve zemlje zapadnog Balkana vidi kao članice EU, uključujući i Kosovo", naglasio je Špindeleger.

On je kazao da su tokom poslednjih sastanaka sa glavnim tužiocem Haškog suda Seržom Bramercom predstavnici EU dobili njegovo mišljenje da Srbija radi mnogo na saradnji s tim sudom.

"To je dobar znak i nemam sumnji da će Srbija i u budućnosti dobro sarađivati", zaključio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.