Špigl oduzeo Americi status svetskog lidera

Izvor: B92, 18.Feb.2019, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Špigl" oduzeo Americi status svetskog lidera

SAD, bez obzira na izjave Majka Pensa o "američkom liderstvu" tokom Minhenske konferencije, u stvarnosti gube pozicije od Rusije i Kine, piše "Špigl".

Kako piše magazin, potpredsednik SAD je tokom govora rekao da su SAD za vreme predsedništva Donalda Trampa postale "jače nego ikad", dok je "Amerika ponovo postala lider slobodnog sveta".

"Takav je zadivljujući paralelni svet koji je Pens opisao u svom govoru. To ima malo zajedničkog sa realnošću. Amerika nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lider, ona stvara pozicije", piše "Špigl", naglasivši da se napred probijaju drugi: Rusija, Kina, čak i Iran, preneo je Sputnjik.

Osim toga, transatlanski odnosi su u najdubljoj krizi za čitavu istoriju svog postojanja, ukazuje list. Pritom SAD, iako nisu lider, nastavljaju da daju naređenja ostalima, piše „Špigl“.

Predstavnici evropskih država su slušali Pensov govor "kamenih lica", piše magazin.

"Bilo im je jasno da Pens shvata američko liderstvo: jedan daje naređenja, a drugi ih realizuje. To se ne poklapa sa njihovom sopstvenom predstavom o partnerstvu", konstatuje "Špigl".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.