Špigl: Kina od SZO tražila odlaganje upozorenja o epidemiji koronavirusa

Izvor: B92, 10.Maj.2020, 17:43

Špigl: Kina od SZO tražila odlaganje upozorenja o epidemiji koronavirusa

Nemački magazin "Špigl" objavio je izveštaj u kojem tvrdi da je Kina tražila od SZO da odloži globalno upozorenje o izbijanju epidemije koronavirusam.

Pozivajući se na podatke nemačke obaveštajne službe BND, magazin navodi da je kineski predsednik Si Ðinping 21. januara u telefonskom razgovoru sa generalnim direktorom SZO Tedrosom Gebrejesusa zatražio da SZO zataška informacije o prenošenju virusa sa čoveka na čoveka i odloži upozorenje na pandemiju Kovid 19. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

BND procenjuje da je zbog kineske informacione politike izgubljeno četiri do šest nedelja za borbu protiv virusa širom sveta, navodi se u izveštaju.

Na ove tvrdnje reagovala je Svetska zdravstvena organizacija nazivajući ih "neosnovanim i neistinitim".

"Tedros i predsednik Si nisu razgovarali 21. januara i nikad nisu razgovarali telefonom. Takvi netačni navodi skreću pažnju sa nastojanja SZO i sveta da se zaustavi pandemija Kovida 19", navodi u saopštenju SZO.

Kako se dodaje, Kina je potvrdila 20. januara da se novi virus prenosi sa čoveka na čoveka, a to je bilo pre navodnog telefonskog razgovora.

"SZO je javno objavila 22. januara da prikupljeni podaci ukazuju da se u Vuhanu događa transmisija virusa sa čoveka na čoveka", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.