Spelolozi u akciji: Obučeni da samostalno spasavaju živote

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2015, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spelolozi u akciji: Obučeni da samostalno spasavaju živote

BANJALUKA, ŠIPOVO - Balkanska obuka za speleo-spasioce "Cave rescue training 2015" (CRT), u organizaciji Speleološkog društva "Ponir" iz Banjaluke, uspješno je završena.

U ovoj obuci koja može značiti razliku između života i smrti učestvovali su predstavnici osam zemalja Balkana: BiH, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Crne Gore i Albanije.

"U toku osam dana svi učesnici prošli su teorijsku i praktičnu obuku, čiji cilj je bio da se speleolozi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << speleo-spasioci i pripadnici spasilačkih organizacija obuče za ovu vrstu spasavanja. CRT program obuke je pokrenula Slovenačka speleo-spasilačka služba (JRS) 2005. godine s ciljem obuke speleo-spasilaca okruženja. Vremenom se program podigao na evropski nivo. Speleološko društvo "Ponir" je kao speleo-spasilačka jedinica u sklopu Civilne zaštite odabrano da u ime BiH bude organizator obuke", kazao je Mirko Vidović, predsjednik SD "Ponir".

CRT 2015 vodilo je osam instruktora, a u obuci je učestvovao 21 polaznik (šest iz BiH, tri iz Slovenije, te po dva iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Albanije).

"Speleo-spasavanje je kompleksan i tehnički veoma zahtjevan posao koji podrazumijeva veliki broj obučenih ljudi i dosta opreme, pa bi u slučaju stvarnog spasavanja bilo koja od zemalja mogla da dobije pomoć spasilaca iz zemalja okruženja. To je osnovna ideja CRT-a: da spasioci iz zemalja okruženja razmjenjuju iskustva i znanja kako bi mogli jedni drugima priskočiti u pomoć ukoliko se za tim ukaže potreba", rekao je Vidović.

Kako kažu, značaj ovakvih obuka je veliki jer su speleološke tehnike univerzalne i koriste se ne samo za spasavanje iz pećina i jama, već i za izvlačenje iz kanjona, ruševina i sličnih nepristupačnih terena.

Za lokaciju obuke izabrano je Šipovo zbog povoljnog položaja u odnosu na odabrana vježbališta.

"Praktični dio je bio održan na vježbalištima, pećinama i jamama u okruženju. Provjera i ocjenjivanje svakog od učesnika i uvježbavanje tehnika održano je na penjalištu Pecka u opštini Mrkonjić Grad", ističe on.

Mladen Milošević, jedan od polaznika kursa, kaže kako će mu vještine i znanja koje je usvojio na kursu mnogo značiti.

"Bavim se speleologijom već 19 godina i s obzirom na opasnosti u kojima se možemo naći i situacije u kojima moramo pomagati logično je da prođem ovakvu obuku. Ono što smo naučili tokom kursa je nešto što svaki speleolog spasilac mora da zna jer smo sada svi u stanju da samostalno, tj. bez zvanja drugih društava u pomoć, izvodimo spasavanja", navodi Milošević.

Koliko je obuka bila ozbiljna pokazuju i podaci o komplikovanosti vježbi koje su polaznici prošli.

"Prva vježba je bila izvlačenje povrijeđenog lica iz 90 metara duboke jame Mačkice na Manjači. Druga ekipa je isti dan izvela vježbu u 250 metara dugačkoj Vaganskoj pećini. Završna vježba je održana u Santračevoj jami, kod Bosanskog Petrovca. Nosila s povrijeđenim licem su za dva sata na površinu izvučena sa 155 metara dubine, a ova vježba je trajala ukupno devet sati", prisjeća se Milošević.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.