Spektakl: Neverovatan snimak aurore borealis na JUPITERU

Izvor: Blic, 02.Jul.2016, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakl: Neverovatan snimak aurore borealis na JUPITERU

Habl teleskop je uspeo da zabeleži neverovatan prizor polarne svetlosti (uarora borealis) na severnom polu Jupitera.

Fotografija je nestala neposredno pred dolazak svemirskog broda Džuno koji će 4. jula stići u Jupiterovu orbitu i u svemiru provesti godinu dana snimajući najveću planetu u Sunčevom sistemu, Jupiter.

Jupiter je od ranije poznat po živopisnim olujama, ali zbog njegovog snažnog magnetnog polja možemo da uočimo i spektakularno svetlo na polovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << planete. Polarna svetlost nastaje kada čestice koje posuduju veliku energiju prodru u atmosferu u blizini magnetnih polova i ujedine se s atomima gasa.

- Polarna svetlost na Jupiteru je neverovatna dobrodošlica za Džuno, izgleda kao da Jupiter pravi vatromet u znak pozdrava - izjavio je Džonatan Nikols sa Lester univerziteta u Velikoj Britaniji.

Pročitajte još:

Aurora borealis je na Jupiteru čak nekoliko stotina puta snažnija od one koju smo u prilici da vidimo na Zemlji. Polarna svetlost na Jupiteru nikad ne jenjava jer ima svoj trajan izvor gasa, za razliku od Zemlje na kojoj se polarna svetlost pojavljuje zahvaljujući solarnim olujama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.