Specijalni tužilac „češlja rad VSS!

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalni tužilac „češlja" rad VSS!

Tužilaštvo za organizovani kriminal proverava dve krivične prijave neizabranih sudija u kojima stoji da je VSS svesno koristio neistinite podatke prilikom reizbora Tužilaštvo za organizovani kriminal ispituje dve krivične prijave koje su protiv 11 članova Visokog saveta sudstva podnele sudije koje nisu izabrane tokom reforme pravosuđa! Ukoliko tužilaštvo podigne optužnice, članovima VSS-a sudiće sudije koje su sami izabrali?!Sagovornik >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Pressa iz vrha pravosuđa kaže da u prijavama koje su dostavljene Tužilaštvu, između ostalog, piše da je VSS „svesno koristio neistinite podatke Ministarstva pravde" prilikom reizbora.
- U Ministarstvo pravde su se slivali svi podaci o sudijama iz cele Srbije, pa i rezultati njihovog rada. Te podatke Ministarstvo je potom obrađivalo i na diskovima slalo Visokom savetu sudstva. Neizabrane sudije u prijavama tvrde da je VSS svesno koristio neistinite podatke Ministarstva i apostrofira da se radi o lažnim podacima o tome koliko je neki sudija rešio slučajeva. E sada, pitanje je da li su lažne izveštaje Beogradu slali tadašnji predsednici sudova širom Srbije ili su podaci fingirani u Ministarstvu pravde ili VSS-u?! Tužilaštvo i to treba da otkrije - kaže naš sagovornik.
Malović: Sudovi dostavili podatke
Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević nije juče odgovarao na pozive Pressa. Međutim, kako nam je nezvanično rečeno, u Tužilaštvo je stigao veliki broj prijava neizabranih sudija.
- Mi smo počeli sa ispitivanjem dve prijave, ali sigurno ćemo i ostale proveravati. Tužilac koji je zadužen za ovaj slučaj već je razgovarao sa ljudima iz VSS-a radi pribavljanja neophodnih informacija i materijala - kažu u Tužilaštvu.
Ministarka pravde Snežana Malović, međutim, tvrdi da su VSS-u dostavljeni originalni podaci!
- Ističem da je VSS u postupku izbora sudija koristio originalna dokumenta i podatke koje su dostavili sudovi, za koje mi u Ministarstvu smatramo da su verodostojni. Nema sumnje da Tužilaštvo postupa po zakonu, i da niko nije zaštićen od eventualne odgovornosti, a sigurna sam će se utvrditi činjenice i okolnosti vezane za ovu situaciju. Kao član VSS nemam ništa s protiv da nadležni ispituju, kako moj rad, tako i rad VSS-a. A samo podnošenje krivične prijave smatramo izrazom poverenja u reformisano pravosuđe - kaže ministarka Malović.
Šta su čekali do sada?
Predsednica VSS-a Nata Mesarović nije htela da komentariše ni prijave sudija ni istragu tužilaštva.
- Neka svako od nadležnih organa radi svoj posao - rekla je kratko Mesarovićka.
Predsednica Društva sudija Dragana Boljević kaže da je iznenađena što Tužilaštvo za organizovani kriminal još ranije nije reagovalo.
- Nisam iznenađena što je Specijalno tužilaštvo krenulo da radi svoj posao, već zbog toga što nije ranije počelo da preispituje prijave, a do sada ih je podneto više desetina. Ja se samo nadam da će Tužilaštvo sve istražiti do kraja i da će odoleti raznim političkim pritiscima, pošto znam da ih sigurno „pritiskaju" da se sve zataška - priča Boljevićeva.
Na pitanje da li može da zamisli situaciju da članovima VSS-a sude upravo sudije koje su oni izabrali, predsednica Društva sudija kaže da ona to i očekuje:
- Ja očekujem da se to i uradi!

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sukob Nate Mesarović i Miljka Radisavljevića

Izvor: S media, 26.Jun.2010, 00:24

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović i tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević žestoko su se posvađali juče u vezi sa krivičnom prijavom, koju su dvoje neizabranih sudija podneli protiv članova Visokog saveta sudstva zbog navodnih nezakonitosti prilikom reizbora, saznaje...

Nastavak na S media...

Malović: Prijave izraz poverenja u reformisano sudstvo

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jun.2010

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da, kao član Visokog saveta sudstva (VSS), "nema problema" s tim da nadležni ispitaju njen rad i rad VSS. Povodom informacije da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal proverava navode krivičnih prijava u kojima neizabrane sudije tvrde da su...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.