Izvor: Southeast European Times, 12.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalni predstavnik EU Fejt traži pomoć Beograda na severnom Kosovu

12/02/2009

PRIŠTINA, Kosovo -- Specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt rekao je u Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (EP) u sredu (11. februara) da, mada je bezbednosna klima na Kosovu zadovoljavajuća, situacija ostaje osetljiva. Fejt je pozvao Srbiju da pokaže bolju saradnju na unapređivanju situacije na severnom Kosovu. "Možda postoji sve više Srba koji su spremni da izađu i sarađuju sa centralnim vlastima", rekao je Fejt. "Bilo bi korisno kada bi oni dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << veće ohrabrenje od Beograda", dodao je on. Fejt je u svom obraćanju takođe naveo neke od uspeha Kosova od proglašenja nezavisnosti prošlog februara, uključujući usvajanje ustava. On je međutim istovremeno kritikovao vladu zbog nedovoljne transparentnosti i pozvao na veću odgovornost u vezi sa potrošnjom i donacijama.

U međuvremenu u sredu, Srbi koji žive u selu Grabovac, severno od Mitrovice, organizovali su protest protiv novih Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Oni su pokušali da poremete uspostavljanje KFOR-ovog mobilnog regrutnog centra radi registracije potencijalnih aplikanata za KBS u njihovom selu, rekavši da je KBS u susprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Predsednik opštine Dragiša Milović nagovorio je demonstrante da se mirno raziđu.

Takođe u sredu, portparol NATO-a Džejms Apaturaj pozvao je Srbe da se pridruže KBS-u koji ima mesta rezervisana za srpske regrute, umesto da protestuju zbog novih snaga. (Koha Ditore, BBC, RFE, Zeri, Kosova Sot - 12/02/09; AFP, RTK, Kohavižn, TV21, Telegrafi - 11/02/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.