Specijaliteti Azije

Izvor: Politika, 03.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijaliteti Azije

Za tajlandski brzo prženi specijalitet od pečuraka i tofu sira kažu da je veoma zdravo jelo. U ovom jelu je bogata tekstura pečuraka i tofu sira naglašena pikantnim ukusom kikiriki putera i susamovog ulja. Kada se svemu doda slatki grašak i vodeni orah, dobija se originalno glavno jelo inspirisano Azijom. Služe ga na Tajlandu uz smeđi ili beli pirinač skuvan na pari.

Priprema traje samo 15 minuta, a kuvanje – 20 minuta.

A priprema se od sledećih sastojaka: 1/4 šolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (60 g) kremastog kikiriki putera sa smanjenom količinom masnoće, 2 kašike soja sosa sa smanjenom količinom soli, sok od 2 limuna, 1/3 šolje (80 ml) vode, 2 kašičice susamovog ulja, 2 kašičice kukuruznog skroba (kukuruznog brašna), 1/2 kašičica aleve paprike, 374 g pečuraka, iseckanih, 250 g belog mahunaste boranije, isečenih krajeva i izvađenog končastog dela, 250 g indijskog oraha iz konzerve, ispranog i oceđenog, 500 g čvrstog tofu sira, isečenog na kockice, 1/2 šolje (20 g) iseckanog svežeg lista korijandera.

Priprema se na sledeći način:

• U manjoj ćasi ulupa se žicom kikiriki puter, soja sos i sok od limuna dok smesa ne postane glatka. Doda se voda, susamovo ulje, kukuruzno brašno i aleva paprike i lupa dalje dok se ne sjedine svi sastojci.

• Uljem protiv lepljenja naprska se veliki teflonski tiganj i zagreje na visokoj temperaturi. Stave se pečurke i prže mešajući dok malo ne porumene, oko četiri minuta. Zatim se dodaje grašak i nastavlja se sa mešanjem dok sastojci ne postanu mekohrskavi, dva–tri minuta.

• Dodaje se zatim mešavina sa kikiriki puterom, indijski orah i tofu sir i meša dok se sos delimično ne zgusne, oko jedan minut.

• Kada se servira jelo, prespe se u činiju i ukrasi listom korijandera.

Šaran na kineski način je ukusan, a za ovo jelo potrebno je: 1 šaran, 1 šoljica pileće supe, 1 šargarepa, 2 kašike vermuta, 2 kašike kečapa, 2 kašike šećera, 2 kašike gustina, 3 mlada luka, 3 kašike jabukovog sirćeta, 4 kašike soja-sosa, vezica celera bez lišća, ulje.

Način pripreme: očistite ribu, zasecite je na nekoliko mesta preko leđa, prelijte soja-sosom u koji ste umešali vermut i ostavite da odstoji. Beli deo luka iseckajte na nekoliko komada, a šargarepu očistite i isecite uzdužno na tanke trake. U dubokom loncu zagrejte oko litar ulja, pa uronite ribu u kipuću masnoću. Pustite ribu da se peče, pa je, kad bude gotova, ocedite od masnoće na papirnoj salveti. U čistom tiganju zagrejte ulje i stavite luk, šargarepu i celer da se prže. Pomešajte supu, kečap, gustin, šećer i sirće, pa time prelijte povrće. Kada ovaj umak proključa, prelijte njime ribu.

[objavljeno: 03.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.