Spasovski tehnički premijer Severne Makedonije

Izvor: B92, 27.Dec.2019, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasovski tehnički premijer Severne Makedonije

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski biće tehnički premijer u takozvanoj Pržinskoj vladi zemlje.

Prema prvim informacijama iz Izvršnog odbora vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM) prenose makedonski mediji.

Aktuelna ministarka za rad i socijalnu politiku Mila Carovska biće zamenica premijera.

Zaev je najavio da je njegova ostavka spremna, a prema rokovima, on bi trebao da je podnese 3. januara 2020. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na taj dan Sobranje treba da izabere tehničku vladu tačno 100 dana pre prevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april.

U takozvanoj Pržinskoj vladi resori unutrašnjih poslova i državne uprave vodiće kadrovi iz opozicije kao garanciju za sprovođenje fer i demokratskih izbora.

Ovo je drugi put nakon 2015. godine kada su organizovani parlamentarni izbori po pržinskom modelu, što je kasnije pretočeno u zakonsko rešenje, te 100 dana pre svakog parlamentarnog izbornog ciklusa u Severnoj Makedoniji mora da bude formirana tehnička vlada sastavljena od ministara iz vlasti i opozicije.

Politički lideri u toj zemlji krajem oktobra ove godine su se dogovorili da se raspišu prevremeni parlamentarni izbori pošto je Evropska unija odložila početak pristupnih pregovora o članstvu Severne Makedonije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.