Spasojević: Prošireni ključni stavovi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasojević: Prošireni ključni stavovi

BEOGRAD - Državni sekretar Ministrarstva odbrane Dušan Spasojević izjavio je večeras da su u nacrtu strategije nacionalne bezbednosti ključni stavovi, uz vojnu sferu, prošireni i na druge oblasti - ekonomiju, energetiku, ekologiju.

Učestvujući u javnoj raspravi o tom strateškom dokumerntu, koji je organizovao Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Spasojević je naglasio i da evropske integracije, koje su naglašene u tom dokumentu, pozitivno utiču na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbednost Srbije.

On je naveo i da su u nacrtu strategije nacionalne bezbednosti, kao vitalni nacionalni interesi definisani očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, vladavina prava, evropske integracije.

Po njegovim rečima, jačanje demokratskih institucija i očuvanje i razvoj međunarodnog pravnog poretka takođe spadaju u vitalne nacionalne interese definisane tim strateškim dokumentom.

Spasojević je ukazao i na značaj donošenja Strategije odbrane čiji je nacrt takođe na javnoj raspravi, a kojom se između ostalog definišu i misije Republike Srbije - odbrana države, pomoć civilnim strukturama u slučaju elementarnih nepogoda, učešće u međunarodnim operacijama očuvanja mira.

On je objasnio i da Strategija odbrane faktički proizilazi iz Strategije nacionalne bezbednosti, dodajući da je taj strateški dokument sačinjen uz korišćenje strane prakse i bogatog domaćeg, tradicionalnog iskustva.

U javnoj raspravi, koja je prvi put održana u nekoj od nevladinih organizacija, predstavnici Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji izneli su primedbe i sugestije na predložene nacrte strategija o nacionalnoj bezbednosti i o odbrani čiji predlagač je Ministarstvo odbrane.

Po okončanju javne rasprave - 31. januara, biće sagledane primedbe i sugestije, potom će ta dva strateška dokumenta biti upućena prvo Vladi Srbije, a potom Parlamentu na usvajanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.