Spasojević: Model sa Radojičićem je već viđen sa premijerkom

Izvor: N1 televizija, 07.Jun.2018, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasojević: Model sa Radojičićem je već viđen sa premijerkom

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dušan Spasojević izjavio je u Danu uživo TV N1 da ne očekuje veće promene u vođenju glavnog grada nakon što je dr Zoran Radojičić nasledio Sinišu Malog na mestu gradonačelnika.

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su danas Radojičića za gradonačelnika, a Spasojević ocenjuje da takav izbor s jedne strane jeste iznenađenje, ali da se sa druge strane taj model već mogao videti na republičkom nivou sa >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izborom Ane Brnabić za premijerku.

Podsetio je da se novoizabrani čelnik prestonice u svom ekspozeu pozvao na kontinuitet sa prethodnom gradskom upravom, te da je i SNS u kampanji insistirao na politici kontinuiteta i da sada, nakon što su dobili toliku podršku na izborima, ne bi bilo fer da građanima kažu da će da rade nešto drugo.

Promenu na čelu glavnog grada vidi kao želju SNS-a da na tu funkciju dođe osoba koja će biti manje podložna kritikama nego Siniša Mali za kojeg se vezuju brojne afere, mada opozicija, podseća on, ni na tome nije uspela da profitira.

Spasojević smatra da Radojičić možda i može da se profiliše kao lider, ali da to zavisi od njegovog odnosa prema SNS-u, a pre svega njegovom zameniku Goranu Vesiću koji će, kako očekuje, biti glavni operativac gradske vlasti u narednom periodu.

“Ako bude dobar gradonačelnik i ne bude zataškavao afere, postoji pozicija da gradi svoju političku karijeru, ali pitanje je ima li želju”, istako je Spasojević, istovremeno podsećajući da Radojičić nema podršku ljudi u stranci i da njegova moć dolazi od Aleksandra Vučića koji je bio i nosilac liste na gradskim izborima.

Gost Dana uživo dodaje i da Radojičiću treba dati 100 dana, jer je taj period i izmišljen kako bi se videli temelji i ključni pravci nove administracije.

Iako novi gradonačelnik i sam priznaje da nema iskustva u politici, Spasojević smatra da politika ne treba da bude zatvorena samo za profesionalne političare, te da je i za SNS dobro da se gradi struktura koja bi trebalo ne samo da nasledi Vučića, već i da da kvalitet i dubinu toj stranci.

Na pitanje da li je bilo potrebno da se gradonačelnik bira u “minut do dvanaest” kada je na kraju za čelnika grada izabran prvi čovek sa liste ubedljivog pobednika na izborima, Spasojević je podsetio da je to već postala taktika SNS kako bi rastezali proces, dobijali vreme i održavali tenziju u stranci.

Podsetio je da je Radojičić u kampanji nosio zimku jaknu, i da smo od tada do danas već došli do kratkih rukava, te da nije bilo razlgoa da se izbor novog gradskog rukovodstva toliko rasteže.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.