Spasić na čelu tima za prosvetu

Izvor: B92, 21.Avg.2013, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasić na čelu tima za prosvetu

Beograd -- Generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" biće na čelu tima za borbu protiv korupcije u prosveti.

Mario Spasić je Tanjugu izjavio da je prihvatio poziv prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da se nađe na čelu tog tima i dodao da će imati nultu toleranciju prema pritiscima.

Govoreći o prioritetima, Spasić je naveo da će se pre svega baviti borbom protiv prodaje radnih mesta u prosveti i falsifikovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << diploma i naučnih radova.

"Važno je reći da su sindikati prosvete veoma važan faktor u suzbijanju korupcije u prosveti. Oni su u više navrata komentarisali da imaju dokaze i da postoje informacije da se prodaju radna mesta u prosveti, ali taj njihov apel bio je skrajnut i o tome se nije razmatralo", kaže Spasić.

Drugo pitanje jeste reakcija strukovnih udruženja naučnika koji su Ministarstvu prosvete već dostavljali infomacije o imenima i prezimenima nastavnika i profesora koji su planirali ili falsifikovali naučne radove i svoje diplome. To pitanje je, dodaje on, takođe ostalo bez ikakve reakcije.

Spasić ukazuje da danas ima veliki broj državnih službenika sa falsifikovanim diplomama i ističe da je pitanje korupcije u Srbiji – "pitanje života i smrti". "To više nije pitanje političke prirode, to nije pitanje kuloara jer je korupcija u Srbiji pojela sve pore društvenog života, a ona u obrazovanju je najzastupljenija. Zašto? Da biste imali korupciju u pravosuđu morate imati sudiju sa falsifikovanom diplomom, ili ako pričamo o zdravstvu, lekara…zato je to pitanje života i smrti, i prvi potpredsednik Vlade je to prepoznao", rekao je Spasić.

On napominje da nije član nijedne političke partije i veruje da je to njegova snaga, ipak voleo bi da mu jedini nadređeni bude prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Na pitanje kako će specijalni tim funkionisati u praksi, Spasić je objasnio da je akcioni plan u završnoj fazi, te da će ga prvo predstaviti Aleksandru Vučiću, a zatim i na analizu u Evropskoj komisiji u Beogradu, Kancelariji Saveta Evrope, misiju UN jer je, kako je naveo, za borbu protiv korupcije potrebna generalna podrška.

Najavljujući da će imati nultu toleranciju prema pritiscima, Spasić ipak napominje da njih već ima čak i u ovoj fazi, kada specijalni tim još nije ni formiran.

"Ja sam već imao nekoliko neosnovanih kritika iz samog vrha prosvetnog sistema, medjutim rešen sam da svakom odgovorim, da je bolje da svako priča o sebi i o onome što je kao funkcioner prosvetnog sistema uradio ili nije uradio, odnosno kako je doprineo da korupcija u obrazovanju bude tema broj jedan na međunarodnom nivou", odgovara Spasić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Plan protiv korupcije u prosveti: Na udaru prvo kupovina diploma i radnih mesta

Izvor: Blic, 21.Avg.2013

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost”, potvrdio je za “Blic” da je prihvatio ponudu potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da stane na čelo specijalnog tima za borbu protiv korupcije u prosveti. ..Kako kaže, prva dva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.