Spašena jedna vrsta nosoroga u Južnoj Africi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2020, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spašena jedna vrsta nosoroga u Južnoj Africi

Istraživači u Johanesburgu uspeli su da uzgoje tri fetusa belog nosoroga koji je skoro sasvim izumro, prenela je agencija AP.

Za sada su žive samo dve ženke i embrioni koji su dobijeni oplođavanjem jaja jedne ženke sa smrznutom spermom mužjaka koji je uginuo.

Embrion je smešten u tečni nitrogen i biće prebačen u surogat majku tokom narednih meseci.

Kenijski ministar za divljač Najib Balala je izjavio da je veoma uzbudljivo to što će jedna podvrsta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nosoroga biti spasena zahvaljujući nauci.

Cilj je da se formira stado koje bi imalo pet životinja oba pola i koje bi bilo vraćeno u njihovo prirodno okruženje.

Pokazalo se da je postupak oplodnje bio siguran i uspešan. Sledeći korak je da se odabere ženka u kenijskom uzgajalištu nosoroga, koja bi bila surogat majka.

Decenije krivolova nosoroga i to posebno onih belih, jer ih ubijaju zbog njihovog roga, koji je veoma cenjen u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Poslednji živi mužjak belog nosoroga bio je 45-godišnji Sudan koji je 2017. godine stekao "slavu" kada su ga u medijima nazvali najtraženiji mladoženja na svetu.

Ime Sudan je dobio ime po zemlji u kojoj je rođen u divljini, ali su ga morali ubiti pre dve godine jer je oboleo i pošto je bio star nije bilo šanse da se izleči.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spašena jedna vrsta nosoroga u Južnoj Africi

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jan.2020

Istraživači u Johanesburgu uspjeli su da uzgoje tri fetusa bijelog nosoroga koji je skoro sasvim izumro, prenijela je agencija AP.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.