Spasavanje Magnohroma

Izvor: RTS, 11.Maj.2012, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasavanje "Magnohroma"

Austrijska kompanija, koja je zainteresovana za kupovinu dela "Magnohroma" potpisala Memorandum o razumevanju sa predstavnicima Vlade Srbije i grada Kraljeva.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić potpisao je u Kraljevu sa predstavnikom austrijske kompanije RHI AG Francom Štruclom Memorandom o razumevanju o kupovini dela kompanije "Magnohrom".

U prisustvu kandidata za predsednika Srbije Borisa Tadića, Ćirić, gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Štrucl potpisali su Memorandumu o razumevanju između grada Kraljeva, Vlade Republike Srbije i kompanije RHI AG o kupovini dela kompanije "Magnohrom", uz pomoć Grada Kraljeva.

Štrucl je krajem prošlog meseca najavio da je taj koncern RHI zinteresovan za deo "Magnohroma", pre svega rudnike koji posluju u sastavu firme i da bi pregovori u Srbiji trebalo da se nastave nakon izbora.

U izjavi novinarima Štrucl je rekao da je za to na raspolaganju 65 miliona evra. "Ukoliko pobedimo na tenderu mi bismo preuzeli rudnike", rekao je Štrucl.

"Cena za otkup u Srbiji biće jako mala, a planiranih 65 miliona evra će do 2015. biti uloženo u okončanje novog postrojenja", objasnila je tada direktorka za finansije RHI Barbara Potisk-Ajbenštajner.

Veći deo novca treba da se uloži od 2013. do 2014, a deo 2015, dodala je ona, ukazujući da bi tek tada postrojenje dostiglo kapacitet od 100.000 tona godišnje.

RHI želi u Srbiji da proizvodi specijalne mase, da ih obogaćuje i onda pre svega prodaje u istočnu Evropu, to jest Ukrajinu i Rusiju. "Tu postoje tržišta, i ne moramo ništa da osvajamo", naglasio je Štrucl.

Inače, Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji "Magnohroma" iz Kraljeva kompaniji "Global stil" iz Velike Britanije 2007. godine, zbog neispunjavanja investicionih obaveza i isplate zarada. Protiv čelnika te kompanije podnete su i krivične prijave.

Ta kompanija je postala vlasnik preduzeća u 2006. godine po ceni od 1,2 miliona evra i obavezala se da u narednih pet godina u modernizaciju proizvodnje investira oko 23 miliona evra.

Preduzeće posle raskida ugovora posluje smanjenim kapacitetom, odnosno posla ima za Fabriku vatrostalnog materijala i Fabrici elektrotehničkih poslova.

Prethodno je u Kragujevcu ministar Ćirić izjavio je da su tri italijanske kompanije sa čijim predstavnicima je razgovarao zainteresovane da ulažu u taj grad.

"Razgovori su bili više od protokolarnih. Razgovarali smo o konkretnim stvarima, kao što su zemljište koje je na raspolaganju i infrastruktura", rekao je Ćirić.

Ćirić je naveo da je reč o kompanijama koje učestvuju na Sajmu autokomponentistike i zainteresovane su za saradnju u proizvodnji električnih automobila, obnovljivih izvora energije, malih traktora, kao i da se jedna od tih kompanija već danas raspitivala za zemljište gde bi gradila pogon od 3.500 kvadratnih metara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.