Spasavali migrante na otvorenom moru, pa ih zadržali

Izvor: B92, 05.Jun.2021, 19:19

Spasavali migrante na otvorenom moru, pa ih "zadržali"

Rim -- Italijanska obalska straža je danas na Siciliji zadržala nemački brod koji na otvorenom moru spasava migrante.

Kao razlog su naveli kršenje bezbednosti i propisa za zaštitu životne sredine.

U saopštenju obalske straže se navodi da su zabeležene 23 "nepravilnosti", a neke su bile dovoljno ozbilje da humanitarni brod Si Aj 4 (Sea-Eye 4) bude zadržan u luci Palermo dok se problemi ne otklone.

Taj brod je prošlog meseca u drugoj luci na Siciliji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iskrcao više od 400 migranata koje su našli u krijumčarskim čamcima na Sredozemnom moru.

Obalska straža je tada tvrdila da brod nema dovoljno opreme za spasavanje više od 27 osoba u slučaju nezgode na brodu.

Predsednik humanitarne organizacije Si Aj (Sea-Eye) kojoj pripada brod, Gorden Isler je rekao da je argument obalske straže uvek isti - da brod spašava previše ljudi od davljenja, iako nema dovoljno kapaciteta i potrebne sertifikate za takvu svrhu.

"Naš kapetan je izvršio svoju dužnost na moru na uzoran način. Bio je svedok nezgode na moru i izveo je bezbedno spasavanje. Države Evropske unije bi iz toga mogle nešto da nauče", rekao je on i dodao da je spaseno 408 ljudi, uključujući 105 dece.

Isler tvrdi da se inspekcije u osnovi koriste kako bi se sprečile dalje misije spasavanja.

Si Aj i drugi humanitarni brodovi navode da su na moru jer EU ne brine na adekvatan način o vodama izmedju Libije i EU gde krijumčari svakog dana prevoze čamce prepune migranata iz Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.