Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasavaju građane od birokratije

Spasavaju građane od birokratije

TOPOLA - Od otvaranje narodne kancelarije u Topoli, pre mesec dana, za pravo i pravnu pomoć obratilo se 30 građana pretežno iz opštine Topola, a ima ih i iz Aranđelovca i Kragujevca.

- Za pravnu pomoć najčešće se obraćaju stranke, kao neuki građani koji imaju mali nivo komunikacije i često ne znaju kome da se obrate, tako da im ta pomoć kancelarije dobro dođe da bi ostavili svoje pravo i, što je najvažnije, besplatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - kaže za 'Blic' Vesna Živanović, advokat i koordinator narodne kancelarije u Topoli.

Po njenim rečima, u najvećem broju slučajeva stranku nije imao ko da sasluša, da se uoči problem. Činovnici stranku neće da saslušaju, već ih odmah 'procenjuju' kada ih vide na šalteru. Ponekad je da bi došla do problema bilo potrebno da sasluša priču i po pola sata.

- Nisam mogla da ostvarim zdravstvenu zaštitu za sebe. Službenica na šalteru shvatila je da ja hoću novčanu pomoć i odbila me sa šaltera.Vraćali su me nekoliko puta. Kada se pojavim, koleginica joj dobaci: 'Ona je došla zbog dečijeg dodatka'. Vraćali su mi papire sa šaltera. Na kraju sam došla u narodnu kancelariju i rešila problem - kaže Danijela Dišković iz Goroviča.

Slavka Milisavljević (76) iz Junkovca obratila se narodnoj kancelariji jer nije mogla da ostvari pravo na zdravstveno zaštitu na osnovu radnog staža supruga, koji je bio footograf. Ona to pravo nije mogla da ostvari ni u upravnom sporu koji je vođen pet godina.

Milomir Radovanović (64), invalid prve kategorije iz Šatornje, prima socijalnu pomoć od 3.600 dinara.

- Ide zima. Nemam ni za hleba ni za drva. Stan ne plaćam, održavam kuću koliko mogu. Narodna kuhinja ne radi - žali se Radovanović.

Utorkom, kada se zahtevi primaju, i četvrtkom, od 9 do 12 kada radi narodna kancelarija na klupi, ispred kancelarije uvek ima stranaka koja u normalnoj proceduri nisu mogli da ostvare svoje pravo. Miodrag Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.