Spas od kamatne nepogode

Izvor: Politika, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spas od kamatne nepogode

Pod geslom "bolje banci vraćati kredit za kupovinu svog stana, nego gazdi plaćati kiriju" do sada je u Srbiji do krova nad glavom došlo više od 30.000 građana. Često zbunjen agresivnim sloganima nekih banaka i, navodno, niskim kamatama, naš prosečan kreditni dužnik najčešće se rukovodi time da mu kamata i mesečna rata budu što niži. Ipak, kada se konačno useli u novi dom, brzo uvidi da ga na dugom putu otplate vrebaju brojne zamke, i to baš u kolebanju promenljivih kamata. Na primer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iako kurs dinara i evra već dugo miruju u menjačnicama, mnogima se mesečni anuitet osetno povećao u toku prethodnih godinu dana. Krivac za to je kolebanje vrednosti euribora (za kredit u evrima) ili libora (kredit u drugoj valuti) na svetskom tržištu, a taj "klizav teren" i sada je misterija za mnoge kreditne dužnike.

– Euribor je kamata (cena novca) po kojoj prvoklasne banke u svetu pozajmljuju novac jedna drugoj (ako je ta transakcija u evrima). Za samo godinu dana euribor je sa 2,959 odsto (koliko je iznosio 13. 6. 2006) porastao na čak 4,19 procenata, što je, automatski, povisilo i kamatu svih koji su se zadužili u evrima – objašnjava Nebojša Đorđević, direktor sektora za stanovništvo "Alpha Bank".

Ova banka, međutim, ima lek i za ovakve "kamatne nepogode" čime je zainteresovala brojne klijente:

– "Alpha Bank" svojim klijentima nudi mogućnost zaštite od rasta euribora. U dogovoru sa nama, uz naknadu od 0,2 procentna poena, 0,3 procentna poena, a najviše 0,4 procentna poena godišnje, euribor koji ste sa nama ugovorili nikada neće porasti iznad određene granice, makar bio i duplo veći na svetskom tržištu. Rečju, svako ko ugovori zaštitnu klauzulu sa "Alpha Bank" ne treba da brine šta god da se dešava na svetskom tržištu jer euribor za njega ne može da poraste preko unapred dogovorene granice (dva odsto) – kaže Nebojša Đorđević.

Kolebanje euribora ili libora, za druge valute, vrlo je teško prognozirati na rok od 20, 25, 30 godina, na koliko su kod nas obično stambeni krediti, pa ovakva zaštita dođe kao svojevrsno osiguranje od mogućih "turbulencija" euribora u neizvesnoj, dalekoj budućnosti.

Prema rečima Đorđevića, u "Alpha Bank" svoje savete i predviđanja oscilacija euribora uvek predočavaju klijentima pre no što se odluče za stambeni kredit, da bi dobili što precizniju informaciju i sami odlučili žele li da ugovore zaštitnu klauzulu.

Takođe, klijenti mogu da se opredele za opciju zaštite na različite periode u toku otplate kredita. Ako smatraju da će euribor, na primer, padati u narednih pet godina, mogu da se opredele da u tom roku ne plaćaju ovaj dodatni procenat banci. Po želji, može se odabrati plaćanje zaštite na 10 (provizija je 0,2 procentna poena), 15 (0,3) ili 20 godina (0,4 procentna poena).

--------------------------------------------------------------------------

Sigurnost košta malo

Zaštitna klauzula štiti klijente tako da njihova kamatna stopa ne može da poraste više od dva procentna poena u odnosu na kamatu ugovorenu pri potpisivanju ugovora.

Pogodnost zaštite koju banka nudi u startu yvećava fiksnu kamatnu stopu banke za samo 0,2 odsto (10 godina), 0,3 odsto (15 godina) ili 0,4 odsto (20 godina). Primera radi, ako ste uzeli stambeni kredit od 50.000 evra sa zaštitnom klauzulom za period od 10 godina, mesečna rata će vam biti samo pet evra veća nego da ste uzeli stambeni kredit bez zaštitne klauzule.

Na današnji dan euribor iznosi 4,19 odsto, što znači da je nastavio kontinuirano da raste. Uz pretpostavku da euribor nastavi da raste ovim tempom, zaštitna klauzula koju "Alpha Bank" nudi klijentima će početi da ih štiti do kraja 2007. godine.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.