Sparno veče - istinolike priče

Izvor: RTS, 06.Sep.2016, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sparno veče - istinolike priče

Pirotska Narodna biblioteka izdala je knjigu Momčila Antića pod nazivom "Sparno veče". U pitanju je zbirka kratkih priča, koje je autor, u proteklih 30 godina, objavljivao u prestižnim novinama i časopisima. Najveći broj objavio je dnevni list Politika.
Ceo svoj život druži se sa knjigama, a i radni vek provodi među njima. Piše i objavljuje od studentskih dana, a njegove najbolje priče dobile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su prestižne književne nagrade.

Zbog toga je mnoge iznenadila činjenica da je Momčilo Antić, profesor književnosti, pisac i radnik pirotske Narodne biblioteke, tek nedavno objavio svoju prvu knjigu.
"Da nije bilo podsticaja iz biblioteke, možda bi to sačekalo još. Ali s obzirom da se bliži penzija, onda sam ja odlučio da stavimj među korice one verzije svojih priča koje smatram najuspelijim", kaže Momčilo Antić, književnik.
Kritičari smatraju da su kratke priče Momčila Antića veoma lake za  čitanje, ali ujedno i zahtevne, jer otvaraju nove horizonte. Antić podjednako dobro piše i na književnom  jeziku i na dijalektu, a život njegovih junaka je bogato oslikan jednostavnim pojmovima.
"Jedna specifična nepretencioznost u izrazu koja je strašno dragocena, koja se danas retko sreće. Danas ne možete sresti pisce koji biraju neke obične teme i tako lepo pišu o njima", kaže Kristina Petrović, recenzent.
"Izdvojila bih priče od jedne rečenice, iz tog razloga što sam bila jako skeptična prema njima, ali sam onda shvatila njihov potencijal. Veoma su zanimljive i otvaraju mogućnosti za zamišljena putovanja", kaže dr Jelena Veljković Mekić, recenzent.
Zbirka priča Momčila Antića "Sparno veče" nosi podnaslov "Istinolike priče". Originalna kovanica, odnosno pridev istinolik, još jedan je doprinos Momčila Antića srpskom jeziku i književnosti.
rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.