Španski sud oslobodio 14 pripadnika ETA

Izvor: Blic, 27.Nov.2013, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski sud oslobodio 14 pripadnika ETA

Španski sud oslobodio je danas 14 pripadnika ETA, na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, što je izazvalo gnev porodica žrtava napada baskijske separatističke oružane grupe, izvestili su lokalni mediji.

Među oslobođenima je Havijer Martines Izagire, koji je bio osuđen za napad 1991. godine u kojem je poginulo jedno dete, preneo je AFP.

Mnogi Španci su ogorčeni zbog puštanja na slobodu pripadnika ETA osuđenih zbog ubistava i bombaških >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napada tokom nasilne kampanje za nezavisnost baskijskih teritorija na severu Španije i jugozapadu Francuske.

Sud u Strazburu ocenio je u oktobru da je Španija prekršila zakon kada je retroaktivno ukinula osuđenicima skraćenje zatvorske kazne, koje su zaslužili dobrim ponašanjem.

ETA je pre dve godine saopštila da potpuno obustavlja oružane aktivnosti, ali nije se formalno razoružala niti raspustila, što od nje traže španska i francuska vlada.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.