Izvor: B92, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španović na uslovnoj slobodi

London, Zagreb -- Britansko pravosuđe pustilo na uslovnu slobodu Srbina Milana Španovića, koji je, u odsustvu, u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine.

Sud u Hrvatskoj je Španovića 1994. u odsustvu osudio na 20 godina zatvora za zločine počinjene u avgustu 1991. na području Gline. Uhapšen je u junu i određen mu je ekstradicioni pritvor, a Ministarstvo pravosuđa Hrvatske prikupilo je relevantnu dokumentaciju i podnelo molbu za izručenje britanskim pravosudnim organima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u roku koji je bio određen.

Do sada su održana dva ročišta pred sudom u Vestministeru, koji je odložio nastavak saslušanja za 25. januar.

Sud je od britanskog ministarstva unutarnjih poslova zatražio da se odredi prema statusu Španovića u Velikoj Britaniji, u kojoj je 2000. najpre dobio dozvolu za četvorogodišnji boravak, a 2004. mu je odobren neograničen boravak, nakon što je povukao žalbu na odbijanje azila.

Prema pisanju lista Dejli telegraf, Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo mu je boravak uprkos postojanju međunarodnog naloga za njegovo hapšenje. List procenjuje da bi postupak izručenja mogao potrajati godinama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.