Španija i Vatikan: Šta sa Frankom?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2018, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija i Vatikan: Šta sa Frankom?

Španska vlada je saopštila da će upotrebiti sva pravna sredstva kako bi sprečila da posmrtni ostaci generala Fransiska Franka budu položeni u madridsku katedralu i tako podriju napori da se zemlja oslobodi "senke" pokojnog diktatora.

AP, međutim, primećuje da se izjave španske vlade i Vatikana razlikuju u vezi sa time šta bi bilo najbolje učiniti sa balsamovanim Frankovim telom, koje će biti ekshumirano iz monumentalnog mauzoleja u blizini Madrida.

Fransisko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Franko, sahranjen je 1975. godine u Dolini palih, gde leže posmrtni ostaci oko 34.000 boraca sa obe sukobljene strane Španskog građanskog rata.

Španska vlada levog centra je početkom ove godine odlučila da se Frankovi posmrtni ostaci ekshumiraju, ali i dalje nije nađeno odgovarajuće novo mesto sahrane.

Vlada nastoji da ubedi Frankovu porodicu da ga sahrani na groblju Pardo, kod Madrida, gde leži i njegova supruga, ali devetoro Frankovih unuka pristaje da primi njegovo telo samo pod uslovom da mesto ponovne sahrane bude porodična grobnica u kripti Almudene, centralne katedrale u Madridu.

To je ražestilo one koji strahuju da bi se na taj način Madrid pretvorio u mesto hodočašća pripadnika ekstremne desnice i onih koji su nostalgični za Frankovom erom.

Zamenik premijera Karmen Kalvo izjavila je da je državni sekretar Svete stolice, kardinal Pjetro Parolin, tokom njihovog susreta u ponedeljak u Vatikanu, pristao da se tako nešto spreči.

Kalvo je rekla novinarima da su se složili da "zajednički nađu rešenje koje, očigledno, ne može biti Almudena".

Pres kancelarija Vatikana je, međutim, kasnije izdala saopštenje u kome precizira da, iako se Sveta stolica ne protivi ekshumaciji Franka, kardinal ostavlja španskoj vladi i Frankovim naslednicima da se dogovore o mestu sahrane.

U saopštenju se navodi da je Parolin samo rekao da stav Karmen Kalvo predstavlja "odgovarajuću želju da se istraže druge alternative, takođe kroz dijalog sa porodicom", i da ne želi da komentariše mesto sahrane.

Katolička crkva u Španiji je ranije saopštila da ne može da se usprotivi želji Frankovih naslednika, jer je grobno mesto u kripti katedrale Almudena ta porodica kupila pre više od dve decenije za 30.000 evra.

Karmen Kalvo je sad, međutim, nagovestila novi pristup, odnosno da bi vlada mogla da se pozove na Zakon o istorijskom pamćenju, "kako bi se garantovalo da Franko ne bude slavljen ni na jednom mestu na teritoriji Španije".

Katolička crkva je pod pritiskom malobrojnih pristalica frankizma, primećuje AP i navodi izjavu Huana Čičara iz "Fondacije Franko", koji kaže da bi svaka intervencija crkve u vezi sa tim pitanjem predstavljala "pokušaj da se ponizi neko kome Katolička crkva u Španiji duguje postojanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.