Španija gori, suša donela i nestašicu vode za piće

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 16:40

Španija "gori", suša donela i nestašicu vode za piće

Vrela vazdušna masa iz Afrike zahvatila je prethodnih dana Pirinejsko poluostrvo, širom Španije i Portugalije beleže se rekordne temperature vazduha za april.

Širom južne i jugozapadne Španije i na jugoistoku Portugalije temperature su dostigle i prešle 35°C, a rekorder je Kordoba. U tom gradu temperatura je dostigla 39°C, što je najviše ikada izmerena temperatura vazduha u Španiji u aprilu, pri čemu je rekord srušen za čak dva stepena.

Temperature ovih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana više su i za 10 do 15 stepeni od uobičajenog proseka za kraj aprila.

Na području Madrida temperatura vazduha prešla je 32-33°C. Područje Madrida nalazi se na nadmorskoj visini od 600 do 700 metara.

Inače, rekordne temperature na jugu i jugozapadu Španije zabeležene su unutar kopna, na 50 do 100 od Sredozemnog mora, dok su temperature na obali Mediterana daleko prijatnije sa vrednostima oko 25°C i to zbog rashlađujućeg uticaja mora u ovom delu godine (temperatura mora duž južne i istočne obale Španije 17-18°C). Na području Valensije i Majorke mereno je "tek" 20°C.

Još prijatnije je na atlantskoj obali Španije, uz temperature od 15 do 20°C.

Osim vrlo visokih tempertaura, Španiju i Portugaliju pogađa i veoma intenzivna suša, a obilnih padavina neće biti ni u narednom periodu.

Zbog vrlo visokih temperatura i suše, širom Pirinejskog poluostrva postoji opasnost od šumskih požara.

Narednih dana očekuje se tek blagi pad temperature vazduha, ali će se vreo talas na jugu i jugozapadu Španije i dalje nastaviti, a početkom sledeće sedmice treba ponovo očekivati oko 45°C.

Stanovnici španskog grada Alkarasehos koriste vodu za piće iz cisterni i flaša zbog velike suše i vrućina koje su zahvatile Pirinejsko poluostrvo.

Prema podacima regionalne vlade Andaluzije, oko 80.000 ljudi koji žive u Alkarasehosu i još 27 sela u Kordobi, oslanjaju se na dostavu vode za piće, pošto je suša isrcpila obližnji rezervoar, piše Rojters.

Stanovnici mogu da dobiju do pet litara dnevno iz kamiona koji vozi kroz pogodjena sela.

Iako su rezervoari u Španiji u proseku na 50 odsto svog kapaciteta, nivoi su pali na približno 25 odsto u Andaluziji i Kataloniji.

Hidrografska konfederacija Gvadalkivira potvrdila je ranije ovog meseca da je voda u rezerovaru Sijera Bojera iscrpljena, što je prvi put u poslednje četiri decenije da je rezervoar u Kordobi presušio.

"Snabdevamo se vodom kroz cisternu. To je prilično neprijatna situacija i, pre svega, nesigurna za vreme u kome živimo", rekao je gradonačelnik Alkarasehosa Hoze Luis Kabrera.

U susednoj Portugaliji, temperature su takodje nenormalno visoke, navodi Rojters.

Tamošnje vlasti proglasile su tri opštine u regionu Algarve koje se nalaze pod najvećim rizikom od požara.

U medjuvremenu, timovi za gašenje požara u Francuskoj biće spremni već od 1. juna, mesec dana ranije nego inače, kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji u kojoj požari počinju ranije nego u prošlosti zbog klimatskih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.